lördag 27 december 2008

Cheetah



På eftermiddagen den 25 december körde vi ut ur Serengeti. På väg mot den "special camp site" där vi skulle tälta för natten såg vi ett ganska stort antal safaribilar som stod uppe i en backe och körde dit för att se vad alla tittade på. Först såg vi bara ett gäng Thompsons gaseller och tyckte att det var väl inte så mycket att hetsa upp sig över. Sedan såg vi en gepard, en cheetah, som sprang som ett streck över den öppna slätten.

Den tog ingen gasell, utan stannade av och vände om, och gick långsamt och elegant rakt mot bilarna. Här promenerar det förbi vår bil på ett par meters avstånd. Då hade jag hög puls. Trodde aldrig att vi skulle ha sådan tur att vi fick se en gepard - den är en av savannens skyggaste och mest svårupptäckta invånare.

Fler bilder kommer så småningom. Men nu måste jag packa nya väskor. I morgon kl 6.00 sticker vi till Zanzibar för att sola, bada, förhoppningsvis se delfiner, snorkla på korallrev. Och fira nyår!

Så gott nytt år till er alla - från oss alla!

The Big Five!

Vilken jul! Vilka djur!
Safarin var hur lyckad som helst, överträffade alla mina högt ställda förväntningar.
Vi har t ex prickat in alla the Big Five: elefant, lejon, buffel, noshörning och leopard.

Därutöver har vi sett gepard! (Trodde jag aldrig - men ni ska få se bildbevis så småningom - håller på och laddar kameran för att kunna överföra nära tusen bilder...) Och uppemot en miljon gnuer (wildebeest) på samma gång! (En dröm jag haft, att få se "the migration" i Serengeti - trodde att vi var där vid fel tid på året. Det var så mäktigt! Jag var helt tyst i säkert en halvtimme - då fattar ni hur stort det var.)

I Tarangire såg vi många hundra elefanter, kanske tusen, en del så nära att man kände lukten och hörde hur gräset revs av när de åt.

Ngorongoro - kratern - var också helt ofattbart vacker. Vi såg fem noshörningar... De flesta på ganska långt håll, men ändå.

Nu är vi hemma och tvättar maskin efter maskin, i morgon sticker vi med båten till Zanzibar! Ska försöka hinna lägga ut lite bilder under dagen/kvällen om jag hinner.

lördag 20 december 2008

God jul och gott nytt år!

Gustaf, Lisa, Anders, Joel och Anton har kommit! Vi har haft ett par hektiska, men väldigt härliga dagar. Skolavslutning, bad i Indiska oceanen, besök i marknadskvarteren Kariakoo, ut på restauranger, dricka drinkar på the Yacht Club och så vidare.

Men nu drar vi vidare på riktigt stora äventyr! Om en halvtimme kommer taxibilarna som ska ta oss till flygplatsen för vidare färd mot Arusha. I morgon bitti åker vi till nationalparken Tarangire och juldagarna tillbringar vi i tält på Serengetis savann. Avslutningsvis ska vi besöka Ngorongoro - där vi hoppas få se noshörningar!

Så ny blir det radiotystnad i minst en vecka. Håll ut!

Kanske hinner jag blogga lite när vi mellanlandar i Dar på vägen till Zanzibar. Vi kommer att vara här den 27 - 28 dec. Men bli inte förvånade om det dröjer till den 5 januari innan bloggen tar ny fart!

Ha det så bra i julen alla människor!

onsdag 17 december 2008

Oskar och Albin har fått sina livs första betyg

Det kändes ju lite märkligt för en mamma som aldrig trott på det här med betyg för små barn. Killarna kom hem från skolan med varsitt igenklistrat kuvert och var hur ivriga som helst på att få öppna dem.

Jag var rädd för att det skulle bli knäckta, att betygen skulle göra att de kände sig nedtryckta och tappade lusten för att gå i skolan, om betygen inte motsvarade deras förväntningar på sig själva.

Men de var faktiskt utformade på ett fullkomligt lysande bra sätt. Otroligt detaljerade - jag är imponerad över att lärarna kan sätta betyg på en så detaljerad nivå, för varje enskild individ. I engelska fick de t ex fem olika beyg: Reading comprehension, Reading skills and strategies, Writing content, Writing conventions och Oral language. Plus ett ganska omfattande skriftligt omdöme där styrkor och svagheter poängteras.

I matte fick de sex olika betyg: Numeration, Operations and computation, Pattern, function and form, Geometry, Measurement och Data handling. Plus ett lika omfattande skriftligt omdöme.

I övriga ämnen, English Language Enrichment (Extraengelska), Art (Bild), Music, Physical Education (Idrott), Swimming (Simning) och Units of Inquiry (Forskningsområden) fick de två betyg i varje ämne, ett för skills and concepts, alltså vad de har presterat, och ett för participtaion, hur aktiva och delaktiga de varit. Även här med skriftliga omdömen från var och en av facklärarna.

Betygsrapporten avslutades sedan med ett längre, sammanfattande, omdöme om Learner profile (elevens lärandeprofil) skrivet av klassläraren.

Allt sammantaget var så positivt, konstruktivt och bra att ingen av pojkarna kände sig missuppfattade eller missförstådda. De nickade igenkännande där det stod att de behövde träna mer på vissa grejer och log lyckligt där det stod att de var duktiga eller hade gjort stora framsteg.

Det är väl inte så att jag håller på att bli Jan Björklund. Men ändå, jag måste erkänna att jag tyckte att detta var tusen gånger bättre och mer informativt och uppbyggligt än alla utvecklingssamtal jag varit på i den svenska skolan tillsammans. Jag har lusläst killarnas individuella studieplaner förut och aldrig blivit annat än uttråkad. Det har aldrig stått något matnyttigt i dem. Det har aldrig känts som att lärarna lagt särskilt många minuter på att hitta ett arbetssätt och ett språk, formuleringar och uttryckssätt, som kan ge varje individ en känsla av att vara sedd och uppskattad - och lite utmanad att göra bättre i fortsättningen.

Undrar om Jan Björklund har sett den här typen av betygsrapporter. Undrar om Kungsladugårdsskolans rektor har gjort det. Bägge har lite kvar att jobba med.

Vi har det ändå rätt bra får man säga

Kom att tänka på en sak när jag i jakt på ett bra plåster rotade igenom byrålådan där jag förvarar ett halvt apotek. Jag tror inte att jag tagit en enda huvudvärkstablett sedan jag kom hit den 4 augusti. Helt säkert inte sedan jag hade min dunderförkylning precis i början i alla fall.

Snart ett halvt år utan stresshuvudvärk. Det är nog ett rekord i vuxen ålder. Och ett tecken på att livet är bra!

Bädda sängar, möblera om, laga malarianät...

...det är sånt jag ägnar mig åt som mitt julpyssel! Svettigt, men kul.

Vi väntar otåligt på att våra gäster - Gustaf, Lisa, Joel, Anders och Anton - ska komma fram i kväll, kl 22.40, om flyget inte är försenat, vilket det har varit flera dagar den här veckan. Håkan ska ta monstertrucken och möta på flygplatsen i kväll. Bara att hoppas att alla fem (sex med Håkan) och deras packning får plats. Annars får väl några åka taxi.

Och så håller vi tummarna för att alla resväskor kommer fram. Orkar inte med en vända till med att vänta varje kväll på att KLM-flighten ska komma fram, men utan just våra väskor.

I dag har jag dessutom köpt några små resväskor, så att vi slipper åka på safari med våra löjligt stora resväskor. På lördag är det dags! Det ska bli så KUL!

tisdag 16 december 2008

Det är mycket nu

...men en helt annan sorts julstress än hemma. Här handlar det mer om att planera roliga saker att göra tillsammans med hitresande, efterlängtade julgäster (de kommer i morgon - yippie!), om att hitta en bankomat som faktiskt släpper i från sig pengar (har varit runt till fem stycken i dag utan att få ut en enda shilling) och att hinna fundera på vad vi egentligen ska ha med oss i packningen inför den stora safarin (det är ju kallare än här, men inte kan det väl bli KALLT? På riktigt?).

Inga apelsiner med nejlikor och röda band, ingen julgran, julklapparna är hemskickade sedan länge, inga pepparkakor att baka. Ganska skönt, som omväxling. Men det blir inte mycket bloggat.

måndag 15 december 2008

En alldeles underbar söndag


Vi åkte till Bongoyo igår, den fantastiska ön som ligger precis utanför bukten där vi bor. Håkan, Mads Greaker (en ny inneboende: norsk forskare som jobbar tillsammans med Håkan) och Albin seglade Hobie Cat ut. Oskar, hans israeliske kompis Nimrod och jag tog färjan.

Det var rena rama svenskinvasionen på ön! Vi hade kunnat hissa svenska flaggan och förklarat Bongoyo svenskt territorium. Tror det var uppemot 40 svenskar där. Vilket kanske inte var så kul för just Nimrod, alla utgick från att han också pratade svenska.

Det var bästa snorklingen någonsin på Bongoyo för mig. Jag har aldrig vågat simma ut till revkanten förut, vattnet har alltid varit så lågt att jag varit rädd att dra knäna i sjöborrarna. Men i går var det alldeles perfekt! Såg stora stim av akvariefiskar - och på håll är ju sjöborrarna fantastiskt vackra att titta på. Tyvärr resulterade mitt intensiva snorklande i att jag i dag har en rygg och ett par axlar som svider. Glömde ta med mig en bad-t-shirt. Slarvade dessutom med insmörjningen. Dumt.


Volleybollmatch. En himla massa svenskar och en israel. Israelen, Nimrod, är han längst till vänster i bild.

söndag 14 december 2008

Lucia i Tanzania - varmt och gott!


Luciadagen firades traditionsenligt i svenska residensets trädgård, hemma hos ambassadören Staffan Herrström, hans hustru Karin och döttrarna Amanda och Sofia. Alla svenska (och en del norska) barn var inbjudna att gå i tåget.

Där fanns glögg och pepparkakor, lussebullar och färgglada ljusslingor i ...palmerna. Allt var med andra ord inte sig riktigt likt från en vanlig Lucia hemma, men alla de viktiga inslagen fanns med. Lucia, tärnor, stjärngossar, tomtar och två nyskapande inslag i form av paket. Gående julklappar, alltså.


Det var uppenbart att detta är en omtyckt tillställning. Flera hundra människor, mest skandinaver, men även en del andra nationaliteter, minglade och kom i lite julstämning.



Albin och Oskar var stjärngossar i nyimporterade stassar.



Håkan kompade på gitarr och ambassadören Staffan på keyboard. Staffan sjöng för övrigt solo i gissa vilket nummer? Ja! Staffansvisan!

lördag 13 december 2008

Julfest i Albins klass


Alla tvåorna på IST hade gemensamt knytisparty igår efter skolan. Det blev en riktigt bra buffé med mat från olika delar av världen. Peiyus mamma, Shaoli från Kina, hade gjort dumplings. Azumas pappa, från Japan, hade gjort KORV-sushi! Makirullar med korvbitar i mitten i stället för rå fisk! Han skrattade gott åt våra förvånade miner och sa att "beef-wieners" nog passade barnen bättre än fisk. Swahili-Lotta, från Järfälla, hade gjort pannkaksrullar. Jag, den lata husmodern, hade åkt till arabaffären på Oyster Bay och köpt lite blandade samosas och pizzabitar...



I ett träd vid sidan om fotbollsplanen hittade barnen världens största spindel. Albin kom och hämtade mig för att jag skulle få se. Bara själva kroppen mätte gott och väl 10 centimeter.

När vi stod och tittade på den, ett ganska stort gäng barn och jag, så insåg jag att det inte är alla barn i världen som får i sig den svenska synen på djur och natur. För oss svenskar är det ju så otroligt självklart att man värnar små och stora djur. Till och med irriterande insekter släpper vi ju hellre ut genom ett fönster än slår ihjäl. (Utom myggor då...)

Men i det här gänget var det flera barn som började kasta saker, som kvistar och marshmallows, på den stora spindeln. Andra försökte ha sönder nätet. Droppen kom när en kille - som redan fått skäll av mig flera gånger för att han inte varit snäll mot spindeln - kom med en knytnävsstor sten som han tänkte kasta på spindeln! Då röt jag åt honom att han inte fick vara där.

Hur som helst. Inte skulle jag vilja möta den här spindeln hemma i mitt eget hus - men det var rätt häftigt att få se den på så nära håll. Kolla särskilt på färgteckningen under magen på den.

torsdag 11 december 2008

Jag har fått ett uppdrag - och tackat nej till ett jobb

Uppdraget jag fått är att ingå i kommittén som samordnar den fantastiska car pool som hämtar nästan alla svenska barn i skolan och kör dem till fritids. Från och med nästa termin kommer det även att ingå ett par norska barn i gänget.

Det är ett pusslande med olika tider, olika chaufförer, olika många platser i varje bil osv. Men vi hade i alla fall trevligt på vårt första möte i förmiddags! Sedan är det väl bara att hoppas att vi får ihop körschemat när alla val till vårterminens eftermiddagsaktiviteter är klara.

Albin har önskat cricket, ngoma dance och tae kwon do. Oskar har önskat basket och cricket.

Jobbet jag har tackat nej till är som svenskalärare på Nordiska skolan. Två timmar i veckan med en grupp på 8 - 10 elever i åldern 8 - 12 år. Tänkte att jag kunde göra tidning med dem. Det är ju framförallt skrivande de behöver träna på. Tror att det hade kunnat vara hur kul som helst. Kände mig ganska lämpad för uppgiften, jag har ju till och med undervisat blivande lärare i hur de ska göra exakt detta!

Men efter att ha tänkt igenom saken ordentligt så insåg jag att det var dags att ta examen i Kerstin Särneös "Lär dig säga NEJ-skola". Jag måste inte bli så smickrad att jag tackar ja till alla erbjudanden av bara farten. Jag behöver inte ännu en liten uppgift till i livet. Det blir för hattigt. Stressigt. Dumt. Så ska jag inte ha det. Så jag sa nej tack.

Efteråt kände jag mig både stolt och nöjd! Alldeles lättad. Och plötsligt fick jag en enorm arbetslust och kastade mig in i mina egna projekt. Det kändes som att jag fått en massa ny tid - fast än ingenting egentligen hade förändrats.

onsdag 10 december 2008

Hipp, hipp, hurra - idag är det ALBINS födelsedag!



Vi var uppe med tuppen (kl 05.40...) och sjöng och grattade den nyblivne åttaåringen. Han blev jätteglad, inte minst över att det inte bara var paket från närmaste familjen, utan även ett och annat från släkten i Sverige - hitflugna med Håkan.

Bästa presenten var nog eletroniklådan. Och massaj-halsbandet, och alla böckerna, och örhänget - och den väldigt fina sköldpaddan som världens bästa storebror Oskar köpt till Albin i Mikumi!

Kompiskalaset gick av stapeln igår. Badkalas i poolen och party i bandan här på Valhalla. Albin var extremt nöjd med att ha sitt livs första sommarkalas! Det blir ju inte så många sådana när man är född i Sverige, i december.

Howard hjälpte oss med allt fix. Det började med grillkorv med bröd, men inte vilka korvar med bröd som helst, utan Howards specialare - inbakade korvar. Man gör en korvbrödsdeg, kavlar ut den i rundlar, lägger på en korv, rullar ihop och in i ugnen. Tanzanian Style. Sedan skär man ett snitt genom korv och bröd och pillar in ketchup och senap den vägen. Såg rätt kul ut.

Det är lite spännande att ordna barnkalas här i Dar es Salaam. Man vet nämligen aldrig hur många som kommer att dyka upp. Eller när de dyker upp. Eller hur länge de stannar. Spelar ingen roll om man på inbjudan skriver ut exakta tider och ber om svar. Man har ändå ingen aning. Man får ta det som det kommer. Det mesta löser sig ju.

Det var lite värre för familjen Nyqvist när Clara fyllde år. Den sista gästen kom när det var en halvtimme kvar av kalaset. Det var väl OK, mest synd om den lilla flickan. Problemet var bara att sedan kom föräldrarna aldrig och hämtade sin dotter... Efter en och en halv timme och ungefär 20 telefonsamtal fick de till slut tag på mamman. Som förvånat undrade om kalaset REDAN var slut. Och lite överraskat undrade om de ville att hon skulle komma och hämta barnet...

I'm back!

Nej, jag har inte slutat blogga. Inte är det strömlöst hela tiden heller. Jag har bara haft lite mycket annat att stå i - därav att jag inte uppdaterat bloggen på ett par dagar.

(Om jag fortfarande varit i kvällstidningsbranschen så skulle jag bestämt hävda att fyra dagars blogguppehåll orsakade FOLKSTORM. Minst tre personer har hört av sig!)

Men nu tror jag att det kan bli rena ketchupeffekten! Vänta bara!

lördag 6 december 2008

Strömlöst

Inga fläktar. Ingen AC. Inget kaffe. Inget större tryck i vattenstrålen. Varmt. Svettigt. Förbannade Dar es Salaams urusla elförsörjning. Förbannade att den normalt så pålitliga dieselgeneratorn alltid lyckas paja just när det är lördag.

Håkan gick ut i gästhuset en sväng. Där brummade kylen och lamporna tändes efter ett snabbt knapptryck. Fläkten i taket gick i gång. Skumt.

Då insåg vi att det inte var elavbrott. Det var vi som glömt köpa ny el. Man måste nämligen förhandsbetala elen genom att köpa koder i en liten lucka på Slipway. Som man sedan matar in i mätaren.

Ja, ja. Varje dag i Afrika lär man sig något nytt. Nu ska jag koka kaffe.

torsdag 4 december 2008

The Point of No Return?


Nu har de kommit. Mina tyska vandrarkängor som ska ta mig till toppen av Kilimanjaro. Hanwag Tatra Lady GTX. Ni kanske tycker att de ser bruna ut. Men det är de inte. Färgen heter aubergine.
Utprovade av Anne, hitflugna av Håkan. Nu på mina fötter.
Återstår bara att boka en expedition.

onsdag 3 december 2008

Månen, Venus och Jupiter



Här om kvällen, i måndags, kunde man se detta på natthimlen. Månen i mitten, Venus och Jupiter klart lysande på varsin sida om. Det är tydligen något som inträffar en gång vart 1000:e år eller så.

Jag visste inte om det, men var ute en sväng på kvällen och blev av en slump stående för att bara titta på månen. Jag trodde då att det var två ovanligt starkt lysande stjärnor, men det var så vackert att jag blev helt betagen. Det var som att alla andra stjärnor bleknade på den svarta himlen.

I går berättade Swahili-Lotta att det var Jupiter och Venus som flankerade månen. Det hade hennes barn fått höra i skolan. Så hon hade varit ute med kameran och tagit bilden här ovanför. Häftigt!

Blondinbella vs Sätereie skriver: 23 571 150 - 356

Sitter på det luftkonditionerade kontoret och försöker bli inspirerad att skriva en krönika till JMGs årsbok. Funderar på lite olika vinklar, som på något sätt rör mig, Tanzania och medier. Bloggen är ett sånt ämne.

Så jag gick in och kollade min trafikstatistik på Bloggtoppen och Bloggportalen. Tänkte jag skulle skriva något snärtigt om att jag nu haft "356 unika besökare - bara XXX kvar till Blondinbella!". Klickade mig fram till Blondinbellas presentation. Men då fick jag problem, på flera plan.

Enligt Bloggtoppen har Blondinbella haft 238 677 unika besökare senaste veckan. Imponerande, på två dagar! Bara måndag och tisdag finns i den siffran. Motsvarande siffra för Sätereie skriver är mer modesta 62 unika besökare, sedan i måndags alltså. Kändes ju lite deppigt som jämförelse, men jag kan leva med det.

Gick vidare till att jämföra uppgifterna om totalt antal unika besökare. Där jag med Sätereie skriver kommer upp i 356! Inte dåligt! Jag gillar er alla! Och tänker hellre kvalitet i läsekretsen än kvantitet!

Det är bara det att Blondinabella har 23 571 150 unika besökare på sin blogg!!! Det faller, i mina kanske något ogina ögon, långt utanför rimlighetens gräns. Det måste vara något fel i mätningen.

Det finns drygt 9 miljoner svenskar. Alla av dem har INTE varit inne på Blondinbellas blogg. Det är jag helt säker på. Om vi skulle anta att hälften av dem faktiskt hade varit det, vilket jag tror är en överdrivet hög uppskattning, så är det 4,5 miljoner. Inte sitter de människorna på sex sju olika datorer med olika IP-nummer var och klickar fram Blondinbella! Inte en chans. Det tror jag inte på.

OK. Då kan man ju anta att Blondinbella är populär långt utanför Sveriges gränser. Mycket möjligt att det är så. Men hon skriver på svenska och då är ju även den internationella marknaden ganska begränsad. Såååå många norrmän, danskar och finlandssvenskar finns det inte. Och svenska är ju inte direkt ett av världsspråken.

Så min slutsats är att det måste vara något allvarligt fel på Bloggtoppens mätmetod. Tyvärr slår väl detta tillbaka inte bara på Blondinbella, utan även på Blondinb-Ulla. Uppblåsta glädjesiffror! För oss båda.

Kollar man då på Bloggportalen, Aftonbladets verktyg för att mäta trafiken på bloggar, så får man delvis en annan bild. Både Bloggtoppen och Bloggportalen mäter på samma sätt, om jag förstått saken rätt. Man lägger in en liten logga på sin blogg och så räknar verktygen hur många gånger den bilden (=loggan) laddas ner.

Jag la in bägge dessa loggor med ett par minuters mellanrum, alldeles intill varandra i vänsterspalten på Sätereie skrivers öppningssida. Upptäckte redan Dag 1 att det var betydligt roligare att följa Bloggtoppens siffror än Bloggportalens. Det såg ut som att jag hade nästan dubbelt så många läsare på Bloggtoppen som på Bloggportalen!

(Och ni har ju sett vilka siffror jag valt att redovisa här på bloggen... Det är nästan så jag rodnar, men bara nästan. Skyller på min bakgrund som kvällstidningsjournalist. Det var ju inte direkt lögn, bara ett välvilligt urval av tillgängliga faktauppgifter.)

Tyvärr går det inte riktigt att jämföra siffrorna längre, Bloggtoppen mäter veckans besökare måndag - söndag, Bloggportalen mäter senaste sjudagarsperiod. På Bloggportalen finns heller ingen uppgift över det totala antalet unika besökare.

Men Blondinbella har fler läsare än Sätereie skriver även på Bloggportalen. Hon leder med 483 535 mot 144 under senaste veckan.

Hur som helst. Bloggosfären växer. Uppgifter över antal unika besökare används och blir mer och mer intressanta för flera aktörer - skribenter, annonsörer och kanske till och med forskare?

Så vad säger ni? Hur kan det bli så här? Vem ska man lita på? Vem har de mest tillförlitliga trafikmätningarna? Hur stor är egentligen Blondinbellas blogg? Jämfört med min och alla andra?

Kanske kan detta bli ett ämne för en C-uppsats på MKV? Eller är det redan gjort?

måndag 1 december 2008

Kumbi Kumbi



Här är en bild, så att ni kan få en uppfattning om hur de äckliga insekterna ser ut. Med utfällda vingar har de en vingbredd på uppskattningsvis 8-9 centimeter. Föreställ er dessa i håret, i maten och på benen. Fatta att jag till slut sprang därifrån!

Nu vet jag vad de heter: Kumbi Kumbi. Den enda icke swahili-benämning jag har hittat är Huge Termites, men jag vet inte om det faktiskt är termiter. Hur som helst så dyker de upp i december, efter regnen. Förhoppningsvis är deras svärm- och parningssäsong kort.

De är dessutom ätliga! Många äter dem som snacks. Man tar bort vingar och ben och steker dem lätt. Lär smaka som nötter. Sugen? Någon?

söndag 30 november 2008

Slapp söndag med glögg a la africana

I morse åkte grabbarna och jag till Epi d'Or (Dar es Salaams motsvarighet till Franska Bageriet på Övre Husargatan) och åt kaféfrukost. Gott kaffe, underbara juicedrinkar, croissanter och pain au chocolat.

På eftermiddagen drack vi glögg hos en dansk ambassadfamilj med två jädrigt roliga ungar, Oliver och Mads.
- De är lite som oss, sa Oskar. Schyssta, men ändå rätt vilda.
Jag hade ingen aning om att glögg var stort i Danmark. Trodde att det var lika svenskt som surströmming.
- Såna är ni svenskar hela tiden, ni tror alltid att det är ni som har kommit på allting, sa Susanne.
Tja, det ligger väl något i det. Men den här glöggen var i alla fall lite nyskapande; Lene hade inte lyckats hitta mandlar, så hon tog jordnötter i stället. Glögg a la africana. Funkar det med!

Sedan var det dags för nästa anhalt i jakten på adventsstämning: Luciaträning på residenset. Ryktet säger att det kommer flera hundra gäster när de ska ha själva luciatåget den 13 december. Träning varje söndag fram tills dess!

Som avslutning på slappa söndagen åkte vi till yachtklubben och åt veckans fiskgrill. Fiskesektionen är ute och fiskar, tänkte skriva "metar", på söndagarna och framåt sex serveras fångsten nygrillad och fin. Det var kul, för vi blev ett jättegäng på fem familjer som käkade tillsammans.

Det var kul fram tills att det blev mörkt och flygmyrorna (eller vad det nu är för konstiga insekter som uppenbarligen har säsong just nu) började svärma i enorma flockar. De är stora som små trollsländor, lever tydligen bara en dag och ser till att flyga runt ordentligt och träffa många kompisar, innan de slutligen släpper vingarna och går och dör. Staffan, ambassadören, berättade att de vissa morgnar kan ha drivor av övergivna vingar liggande utanför entrén.

Det var OK så länge de svärmade runt lamporna. Men när de började flaxa runt under borden, krafsade mig på benen och flög in mitt hår - ja, då fick jag nästan panik, tog snabbt med mig ungarna och FLYDDE därifrån.

lördag 29 november 2008

Det kanske inte såg så gott ut...


...och det var det inte heller.
Avdelningen: Ullas oinspirerade lördagslunchmatlagning. Köp en påse, koka, ät. Och försök se glad ut.

fredag 28 november 2008

Mer preventivmedel och bättre förlossningsvård åt folket!

I Tanzania beräknas minst 8 100 kvinnor dö i samband med förlossning eller graviditet - varje år. Den största anledningen är att de helt saknar tillgång till mödra- och förlossningsvård. UNPF (United Nations Population Fund) beräknar att man med bra barnmorskor och förlossningsläkare skulle kunna sänka mödradödligheten med 75 procent.

Om sedan man dessutom ökade möjligheten till "frivillig familjeplanering", det vill säga bra preventivmedel och en fungerande sexualupplysning, så skulle man kunna spara ytterligare en väldig massa kvinnors och nyfödda barns liv.

Ibrahim - my man!



Att byta frisör efter mer än tio år i Pia Geniets trygga famn är inte lätt. Det känns som att vara otrogen. Men det var dags.

Pias en gång så snyggt klippta frisyr blev inte så bra med fyra månaders utväxt och ett supersvettigt klimat. Därför åkte jag i dag till salongen på Slipway och hamnade hos Ibrahim. Snabbaste klippningen jag fått i hela mitt liv. Och nu ser jag så snäll och ordentlig ut. Hmmm.

PS: För er som har koll på släkten Sätereie - visst är jag lite lik Elin på bilden?

Skärmmysteriet är löst

I går kväll dök det upp två frivilliga från israeliska teknikbrigaden och tog sig en titt på den mysteriska, icke fungerande skärmen. Efter mycket pill så upptäckte den andre av dem att det visst var en elsladd som fattades. Till mitt försvar vill jag framhålla att det krävdes FICKLAMPA för att hitta själva uttaget. Ingen av dem hade sett en så konstig konstruktion förut.

(Men visst, den andre av israelerna, den manlige, tyckte nog att jag var liiiiite puckad som inte hade fattat att det MÅSTE finnas separat elsladd till skärmen... Jag tänkte att det var en modern historia som tankade såväl ettor och nollor som elkraft via en gemensam sladd skärm-hårddisk. Det värsta är att jag tyckte att det verkade praktiskt, ett tekniskt framsteg, så att man slapp i alla fall en extra sladd i den irriterande härvan på skrivbordet. Men så var det inte alltså. Ja, ja.)

Inte heller den israeliska teknikbrigaden lyckades dock göra alla növändiga inställningar på dvd:n utan fjärrkontroll. Det kändes nästan lite skönt.

Fjärren kommer på måndag, med Håkan. Den hade blivit kvar i Göteborg.

onsdag 26 november 2008

162 läsare! Snart ska jag sluta tjata...

Jag är överväldigad!

I dag har jag inte så mycket mer att berätta. Utom att jag träffade några sydafrikanska damer som malde på i över en halvtimme om sina oumbärliga färganalyskurser, delgav oss sina lärdomar och visade sina exklusiva färgprovskartor som de alltid har i handväskan. Vissa färger upptill, andra ner till, mycket av en del och lite av andra. Gul höst och blå vinter och jag vet inte vad.

Det gick runt i huvudet på mig. Tänkte bara "Är detta Afrika? Finns det folk som bor här och tar detta på fullt allvar? Vilken planet lever ni på?".

tisdag 25 november 2008

Snart får jag hybris

Bloggen har haft 136 unika besökare sedan i fredags kväll. Det är ju en bit kvar till Blondinbella, men ändå. Att det är så många som klickar in sig just här. Det hade jag ingen aaaaaaning om.

Men det är kul!
Klicka på!

Sladdarna på plats!

...men VARFÖR får jag inte i gång skärmen?

Det var partystämning när sjöfrakten kom igår. Barnen kvittrade och jublade, skrek av förtjusning över att återse gamla favoriter som playstation-spelet, en skate board, favoritfotbollar och annat. De gladdes över att vi stoppat ner lite överraskningar i form av dvd-filmer, lego-låda och en massa rita-måla-material.

Det första de ville göra var att spela Guitar Hero. Grannbarnen sladdade in på gårdsplanen så gruset sprutade och ville vara med. Då fattades ju sladdarna som ska gå mellan spel och tv, mellan spel och eluttag... Albin grät en skvätt. De besvikna grannbarnen lommade hem.

Oskar, han är en klippa, gick då igång på att vi tre skulle ha filmkväll - yes, titta på film på stora tv-skärmen, inte bara på lilla bärbara laptopen. Ett gäng nya filmer hade vi ju också! Kvällen var räddad. Feststämning igen!

Tills vi insåg att vi inte kunde få igång dvd:n utan fjärrkontrollen. Och fjärrkontrollen fanns inte. Och jag kunde inte hitta någon liten lucka i apparaten där man kan manövrera den manuellt. Då grät Albin floder. Och Oskar försökte vara tapper och dölja sin besvikelse.

Sedan gick vi tillbaka till en gammal, pålitlig och driftssäkrer satsning: Högläsning! Vargbröder del 2 var efterlängtad. Och jag lovade dyrt och heligt att jag skulle plocka ihop datorn tills de kom hem från skolan i dag, tisdag. Så allt var frid och fröjd och alla somnade lyckliga i sina sängar.

Problemet är ju bara att jag inte får igång skärmen. Datorn brummar och låter normalt. Men det händer INGENTING när jag trycker på skärmens on/off-knapp. Så nu vet jag inte riktigt hur jag ska lösa detta före klockan tre...

Tips? Någon?

Heikki, Leif - jag längtar efter er!

Försöker plocka ihop en efterlängtad dator som kom i sjölådan. Väldigt många sladdar, väldigt få ställen att stoppa in dem i...

Har fått fart på hårddisken, men lyckas inte få igång skärmen. Hittar ingen ingång för att ansluta tangentbordet. Fattar inte ens om den borde sitta i skärmen eller i hårddisklådan. Med tanke på att jag inte kan hitta en endaste USB-port eller liknande på skärmen så tyder väl det på att jag borde stoppa in den någon annanstans.

Sedan är det några högtalare som ska anslutas också. Hittar bara inte var! Fan, fan, fan.

Känner mig dum! Tycker inte om att känna mig dum! Vill ha hjälp! Nu! NU!!!

Heikki? Leif? Tänk om jag bara kunde släntra i väg förbi kopieringsmaskinen och slinka in på något av era rum och fråga snällt. Vad lätt livet vore!

måndag 24 november 2008

Den som väntar på något gott, väntar alltid för länge

Sjölådan är här! Äntligen!

Vi skickade den i slutet av juli, det skulle enligt uppgift från flyttfirman ta "sex till åtta veckor" att få den levererad. När vi kom hit i början av augusti så hånskrattade alla samfälligt åt uppgiften "sex till åtta veckor" och delgav oss den ena skräckhistorien efter den andra om hur det egentligen är ställt i hamnen här i Dar.

Man kan ju tycka att detta är ett världsligt problem. Det är inte särskilt synd om oss som fått vänta ett par extra månader på leksaker, lakan och porslin. Problemet är att samma sak händer ALLA som ska föra in/ut saker till/från Tanzania via hamnen i Dar es Salaam. När de stora företagsledarna för ett tag sedan fick göra en lista över problem som måste åtgärdas för att Tanzanias utveckling ska ta ett par raska skutt framåt, så var HAMNEN nummer ett på de allra flestas listor.

Det tar för lång tid att få tillstånd att lägga till och lossa i hamnen, grejerna fastnar i tullen, blir snodda eller mer eller mindre konfiskeras i väntan på att rätt person ska bli mutad.

Men nu är våra grejer i alla fall framme! Nu ska vi börja titta på DVD-filmer, spela play station, läsa del 2 och 3 av Vargbröder - samt börja dricka vin i vinglas.

Om vi lyckas hitta sladden till play station-spelet vill säga. Just nu är den borta.
Men det är nog snarare vårt, än hamnens, fel.

Elefanten har landat

Nu är Håkan och elefanten på plats i Göteborg. Det är dock inte Håkans resväska...

Men, va fan, det är ju så lätt att gå ut och köpa ett par nya kalsonger och en tandborste i Göteborg. Han vet ju precis vart han ska gå, vilken modell han vill ha samt har en klar och med verkligheten överensstämmande bild av hur mycket det kommer att kosta.

Förr eller senare kommer väl väskan fram också. Får vi hoppas. Annars är det många snälla barn som får vänta förgäves på jultomten i år.

Albin - med mer tur än han förtjänar!

Oskar och Albin är lediga från skolan i dag. Det var så många olika skolresor och läger förra veckan att lärarna uppenbarligen behövde en extra dag ledigt för att vila upp sig.

Till frukost upptäckte Albin att hans svarta väska ("I wanna be Anton-bagen") var borta. Med DS:et, ett gäng DS-spel, plånboken och en massa andra bra att ha-grejer. Väck. Vi letade överallt. Borta.

Efter att ha kört en detaljerad rekonstruktion kom vi fram till att han måste ha glömt den hängande på en stol när vi åt lunch med familjen Nyqvist på Sea Cliff i går. Ungefär värsta tänkbara ställe att glömma en väska med värdesaker i... Det är som ett öppet torg med en massa matbord, där man kan handla från fem sex olika restauranger. Många butiker runt om, folk som rör sig hela tiden och svårt att ha koll på vem som hör till vilket sällskap.

Vi snabbsvalde frukostmackan och slängde oss i bilen. Trängde oss in genom dörren till en av restaurangerna vi köpt mat från igår och frågade en kock som just börjat förbereda dagens lunch. Han visste inget, pratade knappt någon engelska och pekade oss vidare till det franska kaféet vägg i vägg. Kändes hopplöst.

Vi hann precis börja fråga expediten på Epi d'Or om var vi kunde hitta Sea Cliffs administrativa kontor, när kocken kom och vinkade oss tillbaka. Då hade han hittat en kille som pratade engelska. Jag förklarade ärendet, att min son tappat bort en väska och att vi ätit lunch i ett stort sällskap och så vidare.

- Var det ni som åt Tikka Masala? frågade mannen.
- Jaaa, det gjorde vi. Tre av oss i alla fall.
- Kan det vara den där väskan ni letar efter? sa han och pekade upp på en hylla.

Albin blev så glad att han nästan grät. Jag var så överraskad att jag knappt fick fram ett ord. Jag hade verkligen inte räknat med att vi skulle få se röken av den väskan igen.

När vi kom ut bad jag Albin gå igenom innehållet i väskan. ALLT var kvar. Spel, pengar, smågrejer. De hade inte ens tömt plånboken! Det tycker jag är djupt imponerande. Detta i ett av världens fattigaste länder. Respekt!

Så vi gick tillbaka till restaurangen och Albin gav dem en rejäl hittelön, ur sin egen plånbok.

55 besökare - vilka är ni?

Jag blir så nyfiken. Önskar att jag fick en lista över alla personer som är inne och läser min blogg. En del vet jag ju - och fler och fler hör av sig. En del mer förutsägbara läsare, som familj och nära vänner. Andra totalt oväntade, men minst lika uppskattade, som Torgny från Bjurberget - hej Torgny! - och Ann Markström - long time, no see! - i dag.

Som sagt - det är kul att blogga.

PS. Mamma Anita har fått fart på sin dödsdömda dator. Numera i felsäkert läge. Vi hälsar henne varmt välkommen tillbaka! Här på Afrika-kontoret har vi all sympati med alla stackare som plötsligt finner sig vara nedkopplade. Det är frustrerande!

söndag 23 november 2008

Gräsänkans blues

Så var jag ensam hemma. Nja, inte riktigt ensam förstås. Barnen är här. Men Håkan har just tagit en taxi till flygplatsen för att åka till Göteborg. Jag undrar lite vad han ska ha på sig. Det pratas om snö och minusgrader. Håkans tjockaste ytterplagg är en grön adidaströja.

Med sig i packningen har han en - elefant!

Minns ni bilderna från Wonder Welders? (Inlägg den 27 oktober för den som vill gå tillbaka och titta.) Minns ni elefanten? Det är just den samma som Håkan har med sig i en kartong och ska ta hem till Anne. Hoppas att den överlever flygresan. Och bagagehanteringen.

Fokuserad på upplaga?

Nu är ni 47 unika besökare sedan sent i fredags kväll! Härligt! Var ska detta sluta? Och då är ju ändå mammas dator paj, så hon är inte med i statistiken.
Om hon inte bränner Sysslebäck runt och hackar sig in på grannarnas datorer, förstås.
Det är sånt man inte vet.

JUBILEUM: Det hundrade inlägget!

Jag gillar mitt nya liv som bloggare, kan jag konstatera nu när jag skriver mitt hundrade blogginlägg! För det första har jag väldigt roligt när jag skriver. För det andra är det ett bra sätt att hålla kontakt med alla er därhemma. För det tredje känner jag mig lite modern, med i tiden, och det är ju inte heller att förakta när man gått in på sitt 45:e år.

I fredags kväll lyckades jag äntligen bemästra hur man skulle göra för att lägga in en liten grej på sidan som mäter trafiken, alltså antal besökare på bloggen. Har saknat den kunskapen, ibland känns det lite patetiskt att sitta och skriva inlägg efter inlägg och inte veta om det finns några läsare på andra sidan. För ni är ganska dåliga på att kommentera! Några få hängivna läsare undantagna!

Men. Nu vet jag alltså. Sedan i fredags kväll har 35 personer varit inne på bloggen. Inte dåligt med tanke på att det är helg. 62 procent av dessa har varit inne mer än en gång! Av detta drar jag slutsatsen att majoritetet av läsarna tycker att jag ska lägga ut många inlägg, ofta. För det är ju skittrist att gå in och kolla bara för att upptäcka att det inte finns något nytt på sidan. Så jag ska försöka bättra mig.

Så här hundra inlägg in på Tanzania-vistelsen kan jag återigen bara konstatera att vi har det väldigt bra här. Även om det är varmt, svettigt, smalband i stället för bredband och omöjligt att hitta svenskt lösgodis eller riktigt bra pålägg, så är det rätt så mycket som uppväger detta:

Som att vi har så mycket tid för varandra i familjen.
Som att vi har så roligt tillsammans.
Som att vi fått många, nya, bra och spännande vänner från hela världen.
Som att vi får vara med om så många oväntade och annorlunda saker.
Som att vi inte behöver bekymra oss om vinterkläder.
Som att Oskar och Albin har blivit så bra på engelska.
Som att Oskar och Albin får gå i en så bra skola.
Som att vi alla får lära oss en massa nya saker - om världen och om oss själva.

Slutsatsen blir att oavsett vad som händer i resten av livet så kommer vi aldrig att ångra att vi tog chansen och gav oss i väg på det här äventyret. Vi kommer att återvända till Sverige som lite bättre, lite lyckligare och lite mer intressanta människor! Vänta bara!

lördag 22 november 2008

Familjen återsamlad, inga klänningar i sikte

Albin är tillbaka i stan efter att ha delat ut kycklingar i en by utanför Bagamoyo och Oskar har återvänt från savannen. Inga lejon den här gången, men de verkar ha haft roligt. Han var helt sluuuut. Knappt pratbar.

Skräddaren Tina har inte ringt. Hon kanske har börjat röka på igen, vad vet jag.

Har varit på konsthantverksmässan Makutano i dag - hittade äntligen min efterlängtade Pumba, ett underbart vårtsvin av skrot från Wonder Welders. Köpte också en superfin elefant till Anne - återstår att se om vi får hem den till Sverige. Med lite tur kan Håkan ta med den på planet redan på söndag!

onsdag 19 november 2008

Tina, Tiina och lite Spike Lee

Skräddaren Tina var som en karaktär tagen ur en film, en bra film. Kvalitetsrulle. Hennes butik/verkstad är ett stökigt hål i väggen, kanske 2,5 x 4 meter. Där satt tre män och sydde så det rök på uråldriga symaskiner. På golvet satt Tina och klippte tyg. Det rådde inga tveksamheter om vem som var boss i den butiken.

Hon är inte lång, utan ganska kort och kraftigt byggd. Rakad skalle. Hippa glasögon. Klädd i herrskjorta och löst sittande brallor. Pratar en rappare engelska än någon annan tanzanier jag träffat. Utstrålning som en blandning mellan Spike Lee och Tiina Rosenberg.

Först var hon direkt motvillig till att ens höra vad vi hade på hjärtat. Men Lotta småfjäskade framgångsrikt och lyckades i alla fall få tillåtelse att visa upp klänningen vi ville få uppsydda kopior av. Esprit-klänningen, en svart knälång med tunna axelband och snygg skärning över bysten, föll uppenbarligen den buttra Tina i smaken.

- Och vad hade ni tänkt er för material till de här klänningarna då?

Efter att vi fått godkänt även på det medhavda tyget så blev vi beordrade att gå in i det bakre rummet och byta om. Det var sååå rörigt. Påsar och säckar och väskor med tyger. På golvet, i hörnen, på hyllor och vällande ut ur skåp. Överallt.

Vi puttade undan lite grejer och satte oss försiktigt på en soffa och inväntade att Tina skulle behaga komma in och mäta oss. På en hylla stod tre fyra små Buddha-statyer, strax intill en ask med knallgröna geishakulor. Någonstans där bestämde jag mig för att denna Tina antagligen är den minst förutsägbara tanzanier jag träffat.

(Hade kollegan K varit i närheten hade hon ur ena mungipan väst "Gaydar!" pinsamt högt i örat på mig. Och ja, kära kollega K, Tina hade kortklippta naglar.)

När Tina väl kom in till oss med måttband och anteckningsbok, så fick vi än en gång godkänt för både val av modell och material. Jag har ju aldrig varit till en skräddare förut, det var en upplevelse i sig att bli uppmätt i detalj. Utifrån de olika mätpunkterna fick jag en helt ny insikt i varför det är så svårt att hitta vanlig färdigsydd konfektion som passar precis. Det är många kroppsdelar som har individuella mått. För att inte prata om placering. Högt eller lågt. Mitt på eller utåt sidorna. Det måste ju vara hur svårt som helst att göra en mönsterkonstruktion som ska passa alla tänkbara kroppar!

Jag tycker att det ska bli så roligt att få dra på mig en klänning som är helt och hållet anpassad till just min kropp. Ser fram emot det. Med lite tur kan vi hämta dem redan i morgon.

tisdag 18 november 2008

Lyx-lax?

Jag har just varit på lyxigaste hotellet i stan och ätit en spännande laxmacka. Spännande så till vida att den smakade bensin och landade konstigt i magen. Dessutom var den svindyr! Så nu sitter jag här och undrar om jag ska spy, eller om jag ska åka till skräddaren Tina i eftermiddag och beställa en klänning eller två.

Tina hade bästa ryktet fram till i lördags. Då var norska Bente där och skulle hämta kläder. Tina var totalt pårökt och bara fnissade och flamsade. Kunden före Bente, en tysk tant, vägrade Tina hjälpa: "Du är för tjock. Åk hem och banta först".

Men jag tänkte att det inte är säkert att Tina röker på varje dag. I dag är det ju tisdag. Hon kanske bara flummar till det på helgerna. Och jag har ju sett fram emot att få mitt livs första skräddarsydda klänning...

EXTRA, EXTRA: Oskar på nya äventyr

I dag har Oskar och hans klass åkt till Mikumi på skolresa. De blir borta i fyra dagar och kommer hem på fredag eftermiddag. De ska på safari, hälsa på i en byskola, fotvandra till ett häftigt vattenfall och besöka ett konsthantverkskollektiv.

Gissa om det var pirrigt för Oskar att ge sig i väg! Men pirrigt på ett bra sätt. Aldrig någonsin har han tagit så aktiv del i att packa väskan, plocka fram alla grejer, skriva listor över sådant han skulle ha med sig och påminnelselappar om sådant han var tvungen att stoppa ner i morse (tandborste, bok, PSP och Ipod).

Ja, vi elsker dette landet....

I lördags var vi på The Annual Diplomatic Spouses' Bazar (Diplomatfruarnas årliga basar). Jädrar, vilken tillställning! Vilket drag! Musik, lotterier, tävlingar och en hel hall med bord där olika länder sålde sina egna specialiteter.

Bäst var norrmännen. De hade verkligen fattat vad människor som vi vill ha. PÅLÄGG! Så de sålde mjukost på tub, kaviar, lax, och brunost (Gudbrandsdalsost, en norsk, lite söt, hård getost - hur god som helst på en tunn macka med en kopp svart kaffe till!): Lyckligtvis hade vi hört ryktas om detta utbud, så Håkan och jag hängde på låset och småsprang till det norska hörnet för att det inte skulle vara slutsålt innan vi kom fram.

Lotta och hennes familj hade också bespetsat sig på kaviar, men blev lite försenade, så Lotta ringde med halv panik i rösten och frågade om jag inte kunde köpa en tub till henne också, för säkerhets skull. Självklart.

Tvåa kom danskarna. De hade saltlakrits och andra godispåsar. De sålde lego och lite annat också, men det har Håkan och jag växt ifrån, så vi satsade stenghårt på lakritsen.

Håkan bara skrattade åt mig när jag var helt överlycklig över brunosten.
- Du äter ju aldrig det hemma.
- Jo, gör jag visst. När jag är i Sysslebäck. Och på jul. En lefstull med to brune og en vit. Det är ju så gott!
- Du brukar inte vara såååå entusiastisk...
- Spelar ingen roll. Just nu är det nästan det godaste jag kan tänka mig.

Och precis så gott har det varit, varje morgon. När barnen åkt till skolan och Håkan till jobbet, kokar jag mig en kopp gott kaffe och breder en macka med brunost och en med kaviar. Sedan sätter jag mig och bara njuter.

Till saken hör ju att jag inte är särskilt förtjust i kaviar heller. Inte egentligen. Hemma är det något jag kan äta, men inget jag längtar efter att ha på mackan. Enda gången kaviar är RIKTIGT gott är på skivad kall färskpotatis. Men nu, det smakar ljuvligt. Jag blir lycklig i munnen, smaklökarna dansar.

Antar att det är så här det går till när man blir en halvt patetisk, patriotisk utlandssvensk. Handlar nog mer om (lite) hemlängtan än om stor kärlek till det egna landet. För Sverige - och Norge - är kanske bäst i världen på pålägg.

måndag 17 november 2008

Gubbigt, gubbigare, Axess magasin.

Vi fick en blixtvisit från Sverige i helgen, som lämnade efter sig två nummer av Axess magasin. Jag har hört mycket gott om den tidskriften och har ägnat ett par timmar i dag åt att läsa den.

Visst, en riktigt rolig artikel av Per Hagman om Margaret Thatchers son, ruffel-och-båg-mannen Sir Mark Thatcher. Han försökte bland annat genomföra en statskupp i Ekvatorialguinea 2004 för att komma över landets oljefyndigheter. Nu har han svårt att hitta ett land som kan tänka sig att låta honom bosätta sig där. Schweiz, Sydafrika och USA lär ha portat honom helt och hållet.

Ett par artiklar till fångade mitt intresse, t ex en om Francoise Sagan ("Bonjour Tristesse"). Hagman igen.

Men sedan. Inte så mycket. Inget jag gick igång på. Blev besviken.

Till slut kom jag till rutan med "medarbetare i detta nummer": David, Mårten, Einar, Lennart, Anders, Hans Henrik, Tobias, Niklas, Torbjörn, Lars, Per ... och där, där kom Ann! Av 30 skribenter räknar jag till fyra kvinnonamn.

Bläddrade snabbt tillbaka till redaktionsrutan. Redaktionen (chefred, redaktörer, redaktionsråd) består av nio personer. Sju män. Två kvinnor.

Vad ska vi kalla det den här gången? Slump? En fråga om kompetens? För inte kan det väl vara så enkelt som att män väljer män? Och att resultatet därmed blir mindre intressant för kvinnor?

Bongoyo - med egen båt



Håkan har köpt in sig på en fjärdedels Hobiecat, en liten blixtsnabb katamaran. I går var det stora premiärturen - ut till Bongoyo. Lotta fick gasta, jag och hennes man Claes tog färjan med alla barnen och packningen.

Vi hade en finfin dag med sol, bad och nyfångad fisk. Håkan tog ut Albin på en liten seglingstur också, så även han har nu godkänt båtköpet.

Precis intill restaurangen på Bongoyo finns gamla, döda koraller ner mot vattnet, det ser nästan ut som om gråbrun lava hade runnit ut över sanden. Där har bildats en massa hålor, som små dammar, som fylls på med färskt vatten när tidvattnet kommer in.

I dessa små dammar bor MURÄNORNA. (I alla fall påstod alla barnen som var med oss på Bongoyo att det var muränor, och eftersom Gustav och Filip varit där på utflykt med skolan så tror jag att de kan klassas som "vanligvis välunderrättade källor".)



Vilka ruggiga fiskar! Och feta är de också - de matas flera gånger om dagen med allt fiskrens från restaurangen. Gustav och Filip säger att när tidvattnet kommer upp så kan man se muränorna tävla om att ta sig upp från havet till de löftesrika matvattnen nedanför restaurangen. De kravlar sig upp genom ett par centimeter högt vatten för att komma först i matkön!

Aldrig har väl våra barn ätit upp sina helstekta fiskar så snabbt. Sedan nöp de tag i varsin fiskstjärt och SPRANG med fiskskeletten dinglande i händerna ner till dammarna för mata muränorna...

En lyckad dag på stranden!

...om det inte hade varit för sjöborrarna då...

Håkan, den stackaren, hade otur när han var ute och snorklade och blev stucken av en svarttaggig sjöborre i ena vaden. Vi ryckte ut så många taggar vi kunde och jag tog fram min första hjälpen-väska och behandlade lite. Bland annat desinficerade jag med sprit, bedövade med Xylocain och ordinerade slutligen en antihistamin-tablett. Tänkte att om det är bra vid brännmanetsskador, så är det säkert inte fel vid sjöborrar heller. (Vad säger du, Nicke? Du som gått utbildningen på riktigt? Hade du gjort något annorlunda?)

Det såg lite läskigt ut ett tag, som en taskig fängelsetatuering där taggarna suttit fast. Han fick åka till IST Clinic för en snabbinspektion när vi kom hem på kvällen. I dag är i alla fall tatueringen borta, men ser bara små stickhål.

Mångfald i medierna - inte alltid bekvämt

Här i Tanzania är det först under det senaste decenniet, ungefär, som läsare och elitpersoner fått vänja sig vid olika slags medier, även lite uppkäftiga och kritiska sådana. Medier som inte alltid går i regeringens ledband. Tidigare var alla tidningar, radio- och tv-stationer statsägda (och regeringskontrollerade). Men nu finns en uppsjö av privatägda tidningar. Min favorit, The Citizen, är en av dessa.

Att bli synad av självständiga medier är inte alltid en behaglig erfarenhet, för dem som granskas och ifrågasätts. Jag berättade i förra veckan om den stängda tidningen MwanaHalisi.

I dag kan man läsa i The Citizen om det rabalder som utbrutit kring den statsägda Habari Leo (Dagens Nyheter). I Habari Leo har man nämligen kunnat läsa att det finns en grupp parlamentsledamöter (från det regerande CCM-partiet) som planerar att i en gemensam motion kräva att president Jakaya Kikwetes roll i den pågående EPA-skandalen (enorma summor biståndspengar som via riksbanken försvann rakt ner i en massa höjdares fickor) granskas ordentligt.

En upprörd parlamentsledamot tycker inte att detta går för sig. Ska man behöva läsa om sådant i tidningen? I en statsägd tidning till råga på allt? Om det hade varit en privatägd blaska hade han kanske kunnat förstå, men i en statsägd? Han anklagar tidningen för att försöka så split mellan presidenten och hans regeringsparti.

Parlamentsledamoten krävde att talmannen skulle ta tag i detta. Och det gjorde talmannen. Så nu har informationsministern (ja, samme man som bojkottas av tidningarna sedan han stängde MwanaHalisi) fått i uppdrag att utreda hur denna nyhetsartikel kunde bli publicerad.

I The Citizen hyllar skribenten Makwaia wa Kuhenga den ansvarige utgivaren på Habari Leo för hans mod att stå upp för sina reportar. Han vägrar be om ursäkt för den publicerade artikeln. Trots att hans jobb och karriär står på spel.

Tror inte att sparkade chefredaktörer får särskilt feta fallskärmar i det här landet.

lördag 15 november 2008

Klar med alla julklappar!

Håkan ska hem till Göteborg en sväng. Han sticker om en vecka och blir borta åtta-nio dagar. Så i dag har vi flängt runt och fixat julklappar. Känns konstigt att göra det, i så god tid, och i sådan extrem värme. Inte mycket till julstämning, även om en hel del affärer har hängt upp glitter och tomtar och julröda dekorationer. Men nu är det klart i alla fall!

Alla snälla barn får paket! Och en och annan snäll vuxen!

fredag 14 november 2008

Afrikansk verklighet

Natten till tisdag dog vår kock Howards svägerska, hans frus syster. Hon fick malaria, var sjuk i ett par dagar innan hon på måndagskvällen var så dålig att de tog henne till sjukhus. Sex timmar senare var hon död.

Svägerskan var 44 år, lika gammal som jag, och hade tre barn, 14, 16 och 18 år gamla. Hennes man lämnade henne för ett par år sedan, återvände till sin familjs hemby och har inte hörts av sedan dess. Han har inte på något sätt bidragit till barnens uppehälle eller skolkostnader. Barnen bor nu hos sin 72-åriga mormor, som får bära ansvaret för dem.

Howard kom hit på tisdagen och jobbade några timmar. Han var helt förkrossad. En del av försörjningsansvaret för de tre barnen faller på hans lott också, alla i släkten måste hjälpa till efter bästa förmåga. Samtidigt har han själv fyra barn och en fru att försörja, och som jag har berättat tidigare så har han ingen vidare ekonomi redan nu.

Det är svårt att veta hur, eller vad, man ska göra i sådana lägen. Vad var vi - som arbetsgivare och medmänniskor - förväntade att göra? Som tur var kunde jag rådfråga Mary, vår house keeper. Hon sa att om ett dödsfall eller svår sjukdom drabbar den anställdes närmaste (kärn-)familj, så är vi förväntade att hjälpa till (=bidra med pengar). Men att om det drabbar den anställdes släkt, så behöver vi inte göra mer än ge ledigt för begravning.

Jag frågade om vi ändå inte skulle ge någon liten summa, som bidrag till begravningen, begravningar är ganska stora och påkostade i det här landet också. En skillnad är att det går fort, den här kvinnan som avled natten till tisdag begravdes redan på onsdagen. Mary sa att det särkert skulle vara uppskattat, men att det inte skulle vara någon större summa, 5000 shilling tyckte hon var rimligt. Eller högst 10 000.

Så 10 000 fick det bli. Det är inte mer än 60 kronor, ungefär, men det kändes ändå bra att kunna göra något för Howard.

På torsdagen, i går alltså, kom han ett par timmar för sent till jobbet. Han ursäktade sig med att "afrikanska begravningar tar sådan tid".

- Först är det själva begravningen, sedan sitter alla män och dricker, och alla dansar och sjunger till långt in på natten. Och om någon smyger sig undan och försöker sova - ja, då är det alltid någon som häller vatten på en, så att man ska vakna igen, sa han.
- Du, då? sa jag. Var du en av dem som satt och drack och sjöng hela natten?
- Nej, nej, sa han och skrattade. Jag var en av dem som försökte sova, men det gick inte så bra. Jag tror inte att jag sov alls, på hela natten.

Malaria är en förbannelse på den här kontinenten. Det är en behandlingsbar sjukdom, nu för tiden gäller inte längre den gamla sanningen "en gång malaria, alltid malaria".

Men det krävs att man går till doktorn i tid - innan parasiten sätter njurar och andra viktiga organ ur spel. Det krävs också att man har råd att betala för behandlingen - för att vara säker på att bli botad ska man ta en blandning av ett par olika preparat.

Har man inga pengar så drar man sig för att gå till doktorn i första taget. Har man (nästan) inga pengar så kan man inte köpa annat än skitmedicin, som inte slår ut de allt mer resistenta parasiterna. Dessutom blir de ofta pålurande fulmedicin, piller som inte är de piller de påstås vara. Det är därför afrikanska män, kvinnor och barn drabbas så hårt av de förbannade myggorna.

torsdag 13 november 2008

Regeringen har stängt tidningen MwanaHalisi

Den tanzaniska regeringen har dammat av en gammal lag som ger den rätt att stänga misshagliga tidningar och använt den för att stoppa utgivningen av den veckoutgivna tabloiden MwanaHalisi. Utgivningen stoppas i tre månader.

Editors Forum i Tanzania, de privata tidningsutgivarna, har svarat med att utfärda en tre månader lång bojkott av allt som rör informations-, kultur- och idrottsminister John Mkuchika. De kommer inte att rapportera om något han gör eller något han säger.

Anledningen till att regeringen härsknat till är en artikel där det berättas om misshälligheter inom CCM-regeringen. Det är lite oklart, för mig, vad det egentligen handlar om eftersom övriga medier är ganska försiktiga med att återupprepa vad som faktiskt stod i artikeln. Men det handlar om en påstådd schism mellan president Jakaya Kikwete och hans son Ridhwani, där det påstås att sonen försöker förhindra att fadern ställer upp i valet för nästa mandatperiod. Källan till detta verkar vara en annan högt uppsatt CCM-medlem och hans son.

Dessutom har jag uppfattat det som att det antyds att presidentfamiljen är mer inblandad än vad som varit känt i den stora biståndsskandalen, där ett stort antal högt uppsatta personer nu står åtalade för att ha förskingrat massor av miljoner (i valfri valuta!) med hjälp av riksbanken. Här dras paralleller mellan Jakaya Kikwete och Thabo Mbeki - och antyds alltså att Kikwete borde avgå. Nu.

Detta tycker då regeringen är en tillräcklig anledning för att förbjuda fortsatt tidningsutgivning i tre månader. Tidningen anses hota landets stabilitet.

Det är inte första gången i år som regeringen ansett sig ha anledning att ta itu med MwanaHalisi. I början av året gick de till angrepp mot två namngivna journalister, vilket de senare fick be om ursäkt för. Ett par månader senare beslagtogs ett antal av redaktionens datorer, på oklar grund. Och nu är tidningen stängd.

Detta sammantaget har inte gått helt obemärkt förbi. Tidningsutgivare, journalister och andra demonstrerade i veckan utanför departementet. EU har gemensamt ifrågasatt regeringens agerande. Här kan du läsa en intervju med den franske ambassadören Jacques de Labriolle, talesman för hela EU i den här frågan eftersom Frankrike är ordförandeland.

Här finns en artikel om själva stängningen av tidningen, med uttalanden från den tanzaniska regeringen.

onsdag 12 november 2008

Eftersom ni undrar, del III

I dag tog jag löprundan på ny rekordtid! 17.40. Mätte upp den på Google Earth häromdagen och kom fram till att den var så där 2,8 km. Inte mycket att skryta över på så sätt - men jag är så himla glad att jag har kunnat börja springa igen, efter flera år med irriterande tantkrämpor, typ ont i ryggen och höfterna.

Så nu har jag bestämt mig för att ta det lugnt. Inte springa långt, inte springa fort. Vänta en extra dag emellan rundorna om jag får småont någonstans. Mycket stretch och ryggjympa. Tålmodig rehabträning, helt enkelt.

Jag har aldrig förstått tjusningen i att springa med musik i öronen. Jag gillar det meditativa i löpning, att man koncentrerat snöar in på en tanke som bara mal runt, runt i huvudet.

I dag tänkte jag på det här med hur man mäter ansträngning, bedrift, i löpträning. Kom fram till att om man springer i den här värmen så är kilometer och minuter, eller minuter per kilometer, helt fel enheter. De säger nästan ingenting.

Det borde handla om svettmängd. Hur många droppar som rinner ner i pannan, förbi ögonbrynen och in i ögonen, den där lilla svettbäcken som skvalar nerför överläppen under näsan. För att inte glömma den kopiösa eftersvettningen. Det är ingen som helst idé att ställa sig i duschen under den första halvtimmen efter att man kommit hem igen. Man måste vänta ut eftersvetten. Min kropp har ALDRIG varit i närheten av att ställa in transpirationen på denna maximala nivå!

Och skulle man då räkna i total svettmängd, så är min modesta 2,8 km-runda väl i paritet med många milrundor jag sprungit!

tisdag 11 november 2008

Prestationsångest och god mat

I går blev jag äntligen klar med en text jag slitit som ett djur med. Detta firades med en god middag tillsammans med trevliga familjen Nyqvist. För första gången på tre månader kände jag mig inspirerad att ta del i matlagningen. Åtminstone i planeringen av vad vi skulle äta. Det blev BRA! Låt er inspireras:

Förrätt:
Nyfriterade vårrullar med thailändsk dipsås (fisksås och lite annat, jordnötter och koriander)

Huvudrätt:
Ugnsstekt red snapper med lime
Kokosmjölkskokt jasmineris
Mangosalsa med koriander och chili

Efterrätt:

Vattenmelon - så söt och god som den bara kan bli om den fått mogna klart på plats, i solen

Desperate housewives

I dag ska de (mer eller mindre) desperata svenska och norska hemmafruarna dra ner på stan ett par timmar. Lite shopping och en fika på hotell Kampinski. Det är mer äventyrligt än det låter - trafiken nere i stan är en utmaning. Att hitta en parkering är inte självklart. Kör man fel så kan det ta ett bra tag att komma på rätt väg igen.

Jag har kommit så långt att jag numera vågar köra ner till ambassaden utan att blinka. Men ner i de riktiga affärskvarteren vågar jag mig inte på egen hand. Där kan man heller inte lämna bilen obevakad, då är den strippad på backspeglar, antenner, reservdäck och allt annat man kan bryta loss när man kommer tillbaka.

Därför har många låtit blästra in registreringsnumret i själva glaset på sidospeglarna och allt som är löstagbart (med hjälp av kofot...) är ordentligt popnitat, så att det åtminstone ska bli betydligt besvärligare att bända loss dem.

En kvinna vi känner blev av med bägge sidospeglarna. Hon fick tipset att åka till en viss affär i Kariakoo, marknadskvarteren, där "begagnade" (=nysnodda) bildelar ofta säljs. Hon hittade sina egna backspeglar, men priset var så högt att det blev billigare att importera nya direkt från Ford i USA...

måndag 10 november 2008

Eftersom ni undrar, del II

Ja, Oskar och jag var ute och sprang igen i går morse. Och, ja, han sprang ifrån mig igen.

Det roliga med gårdagens löptur var att jag insåg hur snabbt det går att få ett rykte, i ett så här pass litet samhälle som den här halvön är. Man kan knappt sticka näsan utanför huset utan att någon lägger märke till vad man gör eller gissar vart man är på väg. Det är lite som Sysslebäck. Ellös. Eller Kungsladugård!

Två ynka gånger har Oskar och jag tagit en tur på söndagsmorgonen. Ändå var det flera, av varandra oberoende, personer som jag träffade igår som glatt frågade: "Springer ni alltid på söndagsmorgnarna?".

Funkar bra för mig, så länge det är positiva rykten.
Man känner sig liksom hemma.

Tanzania på G

För åtta år sedan, år 2000, gick det en telefon på 100 tanzanier. I dag har var fjärde tanzanier en egen telefon.

De flesta har mobiltelefoner, det finns i dag över 10 miljoner mobilabonnemang i landet. Fasta telefoner finns det däremot inte så många, bara knappt 160 000, och detta i ett land med en befolkning på nära 40 miljoner.

Bara under det första halvåret 2008 har nästan två miljoner tanzanier skaffat sig en mobil!

Vodacom är den största operatören i Tanzania, med 4,5 miljoner användare. Sedan kommer uppstickarna, Zain och Tigo, med 2,8 respektive 1,7 miljoner användare. Vår operatör, Zantel,ligger först på fjärde plats med en dryg miljon abonnenter.

Nästan alla använder kontantkort. Jag tror inte att jag har träffat en enda person som har någon annan form av abonnemang. Det blir lite speciellt, känns ganska ovant, när samtalen bryts mitt i för att pengarna tar slut... Och det är långt ifrån alltid som man har ett extra skrapkort i väskan.

Ganska många samtal inleds med ett snabbt: "Jag har lite taskigt med kredit, kan du ringa upp mig?".

Att telekom är en växande marknad går inte att missa. Det syns i gatubilden - det är de enda bolagen som har riktigt proffsiga marknadsföringskampanjer. Det märks också i expat-kolonin - det är rätt många utlänningar här som jobbar med existerande eller blivande telekombolag. Alla på jakt efter sin egen lilla förhoppningsvis vinstgivande nisch.

Den som först lyckas få ut ett bra, hyfsat billigt, pålitligt mobilt bredband med flat rate (alltså att man betalar en fast summa i månaden, inte per minut eller megabit eller något annat) tror jag kommer att bli en vinnare.

Tills dess fortsätter vi att skrapa fram nya koder. Till mobiltelefonerna, till bredbandet (smalbandet) och till elmätaren. När vi kommer hem till Sverige får vi väl gå över på trisslotter... I fall vi får skrap-abstinens.

fredag 7 november 2008

Köpa sig lite lycka

Jag har köpt nya solglasögon. Skitsnygga. Italienska. Fendi.
Bara så att ni vet.

torsdag 6 november 2008

En ganska vanlig torsdag

Har egentligen inte så mycket nytt att berätta. Tolkar det som att vi efter tre månader har kommit in i en vardagslunk.

Pojkarna åker till skolan, Håkan åker till universitetet. Jag sätter mig vid datorn med en kopp kaffe och kollar mejl, skriver en del och läser tidningar på nätet.

Vissa dagar går det inte mer än ett par timmar så ringer Håkan och säger att han är på väg hem. Ingen elektricitet på universitetet, inget internet, ibland heller inget vatten. Så när datorns batteri laddar ur åker han hem och sätter sig här och jobbar.

I dag var en sådan dag. I går också. Det är ganska trevligt, för då kan vi åka i väg och äta lunch ihop.

När barnen kommer hem från skolan hjälper jag dem med läxorna, de spelar dataspel och sticker iväg och leker med kompisarna på området, här i Valhalla. Just nu har de sprungit i väg för att spela fotboll, det är rätt så organiserat fotbollsspelande för alla barn upp till tolv ungefär på torsdagseftermiddagarna.

Regnperioden har kommit på riktigt nu. Det är imponerande skurar, både räknat i kraft och uthållighet. Taket läcker fortfarande, Oskar har fått flytta in i gästrummet sedan han vaknade av att hela sängen var blöt och att det droppade på honom. I dag har vi haft gubbar på taket igen, så vi får se om det blir bättre när nästa stora skur kommer.

I går var det min tur att köra till skolan. Men då hade det regnat så mycket att jag inte vågade köra! Det blir sådana översvämningar på vägarna lite längre in mot stan att det är superläskigt att köra bil. Som tur var skulle grannen Berndt ändå ner till stan, så han erbjöd sig att ta med alla fyra barnen i vår gemensamma carpool och släppa dem vid skolan.

Man skulle verkligen behöva göra något åt avrinningen i gatunätet här. Lite brunnar och rör och ordentliga diken. Det konstiga är att fast än jorden är så torr, så suger den inte upp vattnet. Jättepölarna som snabbt bildas vid regn, tar många, många dagar på sig att torka upp. De är stora som sjöar! Får mig att tänka på malariamyggor, larver och blött och fuktigt. Inte bra.

På vägen hem från universitetet i går morse såg Håkan en kille som vadade fram i knähögt vatten, med paraply i handen. Man vill ju inte veta hur många bakterier (av koli-typ och annat) som flyter omkring i de vattensamlingarna.

Plötsligt försvann killen. Håkan såg i princip bara paraplyet ovanför vattenytan. Han hade ramlat ner i ett hål vid sidan av gatan, som han inte kunde se för allt det grumliga vattnet. Lyckligtvis kom han upp igen, och fortsatte sin vadartur längs vägen. Nu blöt upp till hakan...

Just nu är Håkan nere på Yacht-klubben och tittar på en båt. Han och Carter, en av de mer spännande Valhalla-vännerna, funderar på att köpa sig en andel i en katamaran, en Hobie Cat.

Swahili-Lotta och jag funderar på om vi ska försöka oss på att bestiga Kilimanjaro. Jag hade NÄSTAN bestämt mig för att slå till och satsa på det. Men så läste jag Oskars frökens blogg, om hennes Kilimanjaro-tur på höstlovet, och blev rätt så avskräckt. Klicka HÄR, om ni är nyfikna på hur det kan vara att spy till höger och vänster av höjdsjuka och i slutänden inte ta sig upp på toppen.

Ms Roosenburg är i och för sig väldigt nöjd med sitt äventyr även om hon fick vända på 5000 meters höjd. Men tittar man på hennes bilder och läser hennes text så verkar det som en lite väl tuff utmaning för en halvgnällig 44-åring. Eller rent av en helt idiotisk idé?

Det som ändå får mig att fortsätta fundera på det är att Ms Roosenburg valde Machame-leden, en svårare väg till toppen än den Lotta och jag hade i tankarna. Vi tänkte oss den allra enklaste vägen, Marangu-leden, den som 90 procent av alla Kilimanjaro-klättrare tar. Men det är mindre än hälften av alla som försöker den vägen också som tar sig till toppen.

Det tål att funderas på ett tag till.

onsdag 5 november 2008

Vad säger Fredrik Reinfeldt?

I Kenya har premiärministern utfärdat nationell helgdag till Barack Obamas ära.
Hur blir det i Sverige? Jobbar ni på som vanligt?

Eftersom jag antar att ni undrar....

...så kan jag meddela att ja, jag var ute och sprang i går igen. Samma runda, betydligt tidigare på morgonen, utan Oskar. Det var tungt och trögt i alla fall.

Två gånger är väl inte direkt en vana. Men det är dubbelt så mycket som ett enstaka tillfälle.

Barack Obama! Han gjorde det.

Så har USA valt sin första svarta president. Afrika jublar! Med sitt kenyanska ursprung har Barack Obama fått ett enormt genomslag i medierna här. Han var Afrikas kandidat. Inget tvivel om den saken.

För ett halvår sedan var jag övertygad om att han var chanslös. Jag trodde inte att amerikanerna skulle vara färdiga för att rösta fram vare sig en svart eller en kvinnlig president. Men nu har det hänt.

Innan Sverige har lyckats utse en endaste kvinnlig statsminister.
Det tål att tänkas på. Det är ...STORT.

söndag 2 november 2008

Springa, sprang, blev frånsprungen

I morse steg jag och Oskar upp, drog på oss löparkläderna och stack ut på en runda. Tyvärr vaknade vi lite sent, så vi var inte ute genom dörren förrän strax före nio och då är det egentligen för varmt för att ägna sig åt aktiviteter typ löpning.

Men vi tog oss runt i alla fall och sprang nästan hela tiden. Oskar, den lille atleten, hade irriterande mycket bättre kondis än mig. Efter halva rundan drog han dessutom upp farten och låg konstant minst 20-30 meter före mig.

På slutet tröttnade han på att ha mamma i släptåg, vände sig om ropade lite nonchalant "Vi ses hemma, mamma!". Sedan försvann han runt hörnet.

Efteråt gick vi och simmade i poolen, skönt att svalka av sig och ett lysande sätt att varva ner och stretcha. På väg hem, mot frukost, säger Oskar plötsligt "Det kanske är bättre för dig att springa med Albin, mamma."

Hmmmmm. Vilken liten gris. Han ska få se! Jag ska smygträna! Intensivt! Om ett par veckor ska JAG springa i från HONOM. Om bara ryggen håller. Det passar inte min självbild att bli frånsprungen av en tioåring. Inte ens om han är nära släkt.

onsdag 29 oktober 2008

Fattiga och rika

Här om dagen satte jag ner foten. Bedrev ett aktivt arbetsgivarskap, höjde lönen med drygt tio procent för en av våra anställda och berättade för den andra att han är tvungen att börja jobba heltid om han ska fortsätta få betalt för heltid. Och att han är tvungen att utföra alla sina arbetsuppgifter (inte bara laga mat, utan sköta den andra delen av jobbet, trädgårdsmästarsysslorna, också) om han också ska komma i fråga för löneförhöjning nästa månad.

Det är svårt att vara tuff när man har ett sånt enormt övertag, som man automatiskt har gentemot sina anställda som (jämförelsevis) rik och vit i Afrika. Man känner sig som en hemsk kolonialist. Som en utsugare.

Ännu svårare blir det när den anställde, underställde, nästan börjar gråta och berättar om hur svårt det är att få allt att gå ihop när man har fyra barn och en fru att försörja och priserna på mat, vatten, el och bussbiljetter bara stiger.

Vi är ju medvetna om detta, det var precis därför vi bestämde oss för att höja deras löner. Samtidigt känns det så FEL att ge två personer lika mycket löneförhöjning när den ena (kvinnan) jobbar alla sina uppgjorda timmar, aldrig drar sig för att göra lite extra och är pålitlig i varje situation. Och den andre (mannen) kommer ett par tre timmar för sent till jobbet, ibland svänger ihop det lite snabbt och ofta struntar i de tråkiga arbetsuppgifterna som att sopa och kratta utomhus och så vidare.

Förutom de höjda priserna i största allmänhet så har de vanliga lönearbetande tanzanierna ett annat ok att bära, som faktiskt gör dem till mer eller mindre livegna statare - om de har tur och har en snäll, vit, rik arbetsgivare. Hushyrorna ska betalas i förskott, ett år i taget. Så mycket pengar lyckas de aldrig spara ihop. Därför måste de låna av arbetsgivaren.

Nu har dessutom hyrorna chockhöjts. Den årshyra som förra året låg på 360 000 shilling, ligger i år på 480 000. (1000 shilling är ungefär 6 kronor, nuvarande årshyran ligger alltså på runt 2 880 kronor.) Och det är pengar som den anställde inte har.

Det finns ingen bankkultur att tala om för vanliga människor i Tanzania. Har du bara en vanlig arbetarlön så får du inte ens öppna ett bankkonto, eftersom det krävs att du kan sätta in en förhållandevis rejäl summa för att överhuvudtaget få öppna ett konto i en bank. Att få lån är nästan ett omöjlighet, även för den mer välbeställda medelklassen. Räntan ligger på 25 procent PLUS att du måste betala rätt mycket för ett slags låneförsäkring. Detta gäller även om du till exempel har ett hus som du kan använda som säkerhet.

Våra anställda har bankkonton. Deras förra arbetsgivare hjälpte dem att öppna konton, efter att hon agerat mikrobank och sett till att de sparade en viss summa pengar varje månad hos henne. Därför kunde de i somras få sina konton.

Därmed ville ingen av dem fortsätta mikrobanksspara hos oss, när vi kom in i bilden. De ville själva ta ansvar för sina egna pengar, på sina egna konton. Det är ju inget att säga om det, de är vuxna människor som får lön och har all rätt i världen att förfoga över de pengarna som de själva finner bäst.

Problemet är bara att de inte sparar. Han som ska ut med 480 000 i morgon har inte en shilling på sitt konto. Han har bland annat använt sina pengar till att investera i ett husbygge i Malawi, där han kommer ifrån. Det är säkert en bra investering, en pensionsförsäkring - på sikt. Men det det är inte bra när man inte kan betala sin hyra och man riskerar att ställas på bar backe med fru och fyra barn. På gatan utanför vårt område bor folk under presenningar som de spänner upp som vindskydd mot muren.

Självklart att vi inte bara se detta hända. Självklart måste vi då frångå den överenskomna policyn om att vi som arbetsgivare lånar ut max motsvarande en månadslön. Och då hamnar han i nästa rävsax.

En månadslön betalar du av relativt lätt på knappt ett år. Drygt två månadslöner på åtta månader, som det är kvar tills vi ska flytta hem till sommaren, är en helt annan sak. Det innebär en stentuff avbetalningsplan, som gör att även om vi höjer hans lön så kommer höjningen bara att gå till avbetalningar på lånet. Han och hans familj kommer att ha det knapert fram till nästa sommar.

Jag berättar inte det här för att gnälla om att det är så synd om mig som rik, vit arbetsgivare. Utan för att jag tycker att det är en situation som ger en bra bild av ett stort och viktigt problem i Tanzania. Bristen på ett ekonomiskt bastänkande. Den som har pengar gör av med dem. Kostnader som kommer längre fram ordnar sig förhoppningsvis. Planeringen saknas. Det ekonomiska medvetandet saknas. Jag får uppfattningen av att man både på ett nationellt och privat plan hela tiden förlitar sig på att det ska komma nya pengar, utifrån, att någon annan ska lösa knipan. Staten väntar på mer biståndspengar, individer på att exempelvis arbetsgivare ska skjuta till när det krisar.

På ett plan handlar det antagligen om utbildning. På ett annat plan handlar det, tror jag, om kultur och livsstil. Eller kanske man ska säga livssituation, livsstil låter så självvalt. I ett land där medellivslängden visserligen är på uppåtgående, men ändå inte är högre än drygt 45 år, så kan det kanske vara svårt att planera för en ålderdom. Det är mer här och nu som gäller. Man vet inte om det kommer en morgondag.

Dessutom finns en stark kultur av att familjer hjälper varandra, släktingar som har råd förväntas dela med sig till släkten. Det är väl i och för sig något positivt och fint i det. Men det bidrar också till att den som lyckas spara ihop, eller få en bonus från arbetsgivaren, eller liknande, har svårt att få behålla pengarna själv. Han/hon förväntas då dela med sig till dem som har det sämre. Det omöjliggör ett effektivt privatsparande.

Det bidrar till att man ett par dagar före betalningsdagen för årshyran står där utan en spänn och hoppas att det ska lösa sig.

Det är ju inte jag som är den mest ekonomiskt sinnade i vår familj. Ändå hör jag mig själv, gång efter annan, leverera moralistiska utläggningar för de anställda om vikten av att spara lite av sin lön varje månad, vikten av att själv ta ansvar för sitt liv och sin ekonomi, vikten av att planera långsiktigt inför framtida större utgifter.

Och känner mig så dum. Kolonialt översittaraktig. Det är förnedrande att tala till andra vuxna människor på det sättet. Begreppet "vit skuld" blinkar i huvudet. Men vad ska man göra? Om utvecklingen ska gå framåt, om vanligt folk ska få det bättre, så MÅSTE de ju kunna förvalta sina inkomster och ha råd med sina utgifter. Det handlar ju i grund och botten om hjälp till självhjälp.

Ny inneboende: Karin!

Vi har fått en ny inneboende den här veckan, Karin Jonson från Handels i Göteborg. Hon är också här och jobbar på EfD, Environment for Development, forskningscentret som Håkan jobbar på.
Det var meningen att Karin skulle bo i en gästforskarlägenhet vid universitetet, men där var visst överbokat. Vi är lika glada för det - det är bara trevligt att få gäster!
Karin är ute på stor turné. Innan hon kom hit hade hon varit i Etiopien och i Kenya. På fredag åker hon vidare till Kina!
Och så finns de som inte tror att det är glamouröst att jobba på universitetet. Skumt.

måndag 27 oktober 2008

Wonder Welders



I fredags följde jag med Oskar, Albin och stora delar av nordiska fritids till Wonder Welders. Det är en häftig verksamhet där funktionshindrade personer, mestadels med amputerade ben, tillverkar de mest fantastiska saker av - skrot.

I Tanzania finns ingen möjlighet till sjukpension eller liknande. Den som förlorar exempelvis ett ben är hänvisad till andras välvilja, och tar inte familjen hand om dig så får du tigga. Många funktionshindrade ute på landsbygden tvingas därför in till Dar es Salaam, här finns fler människor med tillräckligt mycket kontanter för att det ska gå att tigga sig fram.



Verksamheten är uppdelad i olika sektioner. En del, den ursprungliga gissar jag, med tanke på namnet, svetsar ihop metallskrot till skulpturer. De gör allt från elefanter till gamar och flodhästar. Min favorit är vårtsvinet, "Pumba". En sådan ska jag försöka få tag på innan vi åker hem.

En annan del återanvänder glas, smälter ner det, gör glaspärlor som sedan används till att tillverka smycken. Jag fick lust att köpa vartenda halsband och örhänge de hade, för att lägga i presentlådan och ge bort till alla snälla människor när jag kommer hem, men stillade mig och köpte bara ett halsband och ett par örhängen i grönt glas.



En tredje sektion gör papper, av återanvänt tidningspapper och kartong, som mals och kokas om tillsammans med - ananasblast! Uppenbarligen innehåller just ananasen så mycket stärkelse att det fungerar som lim. Av pappersarken gör de klippböcker, presentkort och brevpapper.

(RÄTTELSE: Min besserwisser-syster Anne Sätereie har påpekat att det fibrerna i ananasen som gör tricket! Har inget med stärkelse eller lim att göra.)




Färdtjänst och tillgänglighet är ganska okända begrepp i kollektivtrafiken i Tanzania. Man ser inte ens särskilt många rullstolar. Gatubilden är inte sådan att det skulle vara särskilt lätt att ta sig fram med rullstol heller. Inte många gator är asfalterade, ännu färre har en trottoar. Tvärtom är gatubilden full av trappsteg och gropar och andra konstigheter som gör det svårt att ta sig fram även för den som har två ben och full rörlighet.

Men den här typen av hemmabyggda cykelrullstolar, som man vevar med armarna, är ganska vanliga.



Jag har bestämt mig för att jag ska öppna plånboken ordentligt på Wonder Welders i fortsättningen. Alla pengar jag INTE ger till alla de tiggare som står vid varje rödljus, ska jag i stället köpa fina saker för hos Wonder Welders.

Jag har tur

...mitt Visa-kort hade sugits in i bankomaten och jag fick det tillbaka! Vilken lättnad.
Just den bankomaten på Sea Cliff är så konstig, för den spottar ut pengar och kvitto först, sedan får man kortet. Efter många års programmering på att det sista man gör är att rycka till sig kvittot så är det lätt hänt att man glömmer kortet.
Uppenbarligen händer detta betydligt fler klantskallar än bara mig - på banken fanns hade en hel liggare med uppgifter på alla kort som sugits in i maskinen igen.

Det regnar fortfarande. Inte lika intensivt som för ett par timmar sedan, men envist och oupphörligt. Just nu är den samstämmiga bedömningen från de tanzanier jag har talat med att i dag är den första dagen på höstens regnperiod.

Läcker som ett såll

Oskars rum, Albins rum, vårt sovrum - nu läcker taket lite överallt! Tror att köket och gästrummet är de enda utrymmen som det inte regnar in i, än så länge.

Nu får det fasen sluta regna snart.

...och jag måste till banken på Sea Cliff, mitt Visa-kort är borta och jag tror att jag glömde det i bankomaten i lördags. Hoppas att det har sugits in i apparaten och finns för avhämtning.

Swahili-Lotta, trovärdig källa som varit kortchef på Nordea, säger att det är en myt att bankomaten tuggar sönder kortet om det dras in i apparaten. Så vi får hoppas att det är det som hänt, så att inte någon fuling har lagt beslag på det.

(Ingen fara än så länge - jag har inte många hundralappar på kontot.)

...och nu regnar det in genom taket!

Nu går jag över i Kalle Anka-läge och springer runt och sätter ut hinkar där det droppar in genom taket!
Så länge det bara blev blött på golvet i "akvariet", det inglasade uterummet, så tyckte jag inte att det var så farligt, men nu har jag en blöt fåtölj och en stor pöl på vardagsrumsgolvet också.
Och regnet bara håller i. Det VRÄKER ner...

Oj, vad det regnar!

Nu regnar det så mycket att det har börjat regna in genom taket i vårt glasade uterum, kallat "akvariet". Inte så mycket att jag har börjat ställa ut hinkar, á la Kalle Anka, men tillräckligt för att jag ska börja undra hur det ska gå när de riktiga regnen kommer i november.
De regn vi har fått hittills är tydligen bara en försmak.

Och vi har fortfarande inte köpt några paraplyer...

lördag 25 oktober 2008

Allt är möjligt

 


Om man bara vill tillräckligt mycket, så finns det möjligheter överallt.
Posted by Picasa

fredag 24 oktober 2008

FN-dagen - International Day

 


...och här kommer Sveriges trupp paraderande, strax efter Sri Lanka och före Tanzania!
I dag har vi firat FN-dagen på IST. Alla barnen paraderade med flaggor kläda i sina olika länders särskilda kläder. Sverige-gänget hade fotbollströjor och fåniga hattar.

Det var också en stor dag för nordismen. De svenska, norska, finska och danska föräldrarna samarbetade för att gemensamt presentera lite av de nordiska ländernas särdrag. Några islänningar har vi tyvärr inte sett till i Dar, så dem fick vi klara oss utan.

Från svensk sida bjöd vi på kanelbullar och pepparkakor, julgran och luciakrona. Danmark erbjöd salt lakrits och speed-Lego-bygge. Norrmännen bjöd på nygräddade våfflor - och det finska bidraget var stövelkastning!



En inte helt ortodox Lucia. Men ganska entusiastisk!