måndag 17 november 2008

Bongoyo - med egen båt



Håkan har köpt in sig på en fjärdedels Hobiecat, en liten blixtsnabb katamaran. I går var det stora premiärturen - ut till Bongoyo. Lotta fick gasta, jag och hennes man Claes tog färjan med alla barnen och packningen.

Vi hade en finfin dag med sol, bad och nyfångad fisk. Håkan tog ut Albin på en liten seglingstur också, så även han har nu godkänt båtköpet.

Precis intill restaurangen på Bongoyo finns gamla, döda koraller ner mot vattnet, det ser nästan ut som om gråbrun lava hade runnit ut över sanden. Där har bildats en massa hålor, som små dammar, som fylls på med färskt vatten när tidvattnet kommer in.

I dessa små dammar bor MURÄNORNA. (I alla fall påstod alla barnen som var med oss på Bongoyo att det var muränor, och eftersom Gustav och Filip varit där på utflykt med skolan så tror jag att de kan klassas som "vanligvis välunderrättade källor".)



Vilka ruggiga fiskar! Och feta är de också - de matas flera gånger om dagen med allt fiskrens från restaurangen. Gustav och Filip säger att när tidvattnet kommer upp så kan man se muränorna tävla om att ta sig upp från havet till de löftesrika matvattnen nedanför restaurangen. De kravlar sig upp genom ett par centimeter högt vatten för att komma först i matkön!

Aldrig har väl våra barn ätit upp sina helstekta fiskar så snabbt. Sedan nöp de tag i varsin fiskstjärt och SPRANG med fiskskeletten dinglande i händerna ner till dammarna för mata muränorna...

En lyckad dag på stranden!

...om det inte hade varit för sjöborrarna då...

Håkan, den stackaren, hade otur när han var ute och snorklade och blev stucken av en svarttaggig sjöborre i ena vaden. Vi ryckte ut så många taggar vi kunde och jag tog fram min första hjälpen-väska och behandlade lite. Bland annat desinficerade jag med sprit, bedövade med Xylocain och ordinerade slutligen en antihistamin-tablett. Tänkte att om det är bra vid brännmanetsskador, så är det säkert inte fel vid sjöborrar heller. (Vad säger du, Nicke? Du som gått utbildningen på riktigt? Hade du gjort något annorlunda?)

Det såg lite läskigt ut ett tag, som en taskig fängelsetatuering där taggarna suttit fast. Han fick åka till IST Clinic för en snabbinspektion när vi kom hem på kvällen. I dag är i alla fall tatueringen borta, men ser bara små stickhål.

Inga kommentarer: