söndag 30 november 2008

Slapp söndag med glögg a la africana

I morse åkte grabbarna och jag till Epi d'Or (Dar es Salaams motsvarighet till Franska Bageriet på Övre Husargatan) och åt kaféfrukost. Gott kaffe, underbara juicedrinkar, croissanter och pain au chocolat.

På eftermiddagen drack vi glögg hos en dansk ambassadfamilj med två jädrigt roliga ungar, Oliver och Mads.
- De är lite som oss, sa Oskar. Schyssta, men ändå rätt vilda.
Jag hade ingen aning om att glögg var stort i Danmark. Trodde att det var lika svenskt som surströmming.
- Såna är ni svenskar hela tiden, ni tror alltid att det är ni som har kommit på allting, sa Susanne.
Tja, det ligger väl något i det. Men den här glöggen var i alla fall lite nyskapande; Lene hade inte lyckats hitta mandlar, så hon tog jordnötter i stället. Glögg a la africana. Funkar det med!

Sedan var det dags för nästa anhalt i jakten på adventsstämning: Luciaträning på residenset. Ryktet säger att det kommer flera hundra gäster när de ska ha själva luciatåget den 13 december. Träning varje söndag fram tills dess!

Som avslutning på slappa söndagen åkte vi till yachtklubben och åt veckans fiskgrill. Fiskesektionen är ute och fiskar, tänkte skriva "metar", på söndagarna och framåt sex serveras fångsten nygrillad och fin. Det var kul, för vi blev ett jättegäng på fem familjer som käkade tillsammans.

Det var kul fram tills att det blev mörkt och flygmyrorna (eller vad det nu är för konstiga insekter som uppenbarligen har säsong just nu) började svärma i enorma flockar. De är stora som små trollsländor, lever tydligen bara en dag och ser till att flyga runt ordentligt och träffa många kompisar, innan de slutligen släpper vingarna och går och dör. Staffan, ambassadören, berättade att de vissa morgnar kan ha drivor av övergivna vingar liggande utanför entrén.

Det var OK så länge de svärmade runt lamporna. Men när de började flaxa runt under borden, krafsade mig på benen och flög in mitt hår - ja, då fick jag nästan panik, tog snabbt med mig ungarna och FLYDDE därifrån.

Inga kommentarer: