tisdag 10 februari 2009

Ska man skratta eller gråta?

Problemet med att man blir stoppad av polisen i tid och otid när man är ute och kör bil har jag berättat om förut. Ibland är det bara en fråga om att de vill ha en muta, ibland kollar de saker som körkort och att man har varningstriangel - just varningstriangeln är de ganska upptagna av. Brandsläckare måste man också ha. Och ett klistermärke som visar att man har betalt försäkringen.

Men oftast känns det ju som att det bara är ett sätt för uselt betalda trafikpoliser att öka de privata inkomsterna. I januari, när alla bränt pengar över jul och nyår och skolorna startade och alla måste betala nya skoluniformer och skolavgifter, så ökade frekvensen av trafikpoliser högst markant.

Fast det händer ju att trafikpoliserna gör en och annan riktigt bra insats också.

Som poliskonstapeln Victoria, som det berättas om i gårdagens ThisDay. Hon stod på post på den hårt trafikerade New Bagamoyo Road, mitt i rusningstrafiken, och fick se hur en Nissan Patrol svänger ut från körbanan och helt fräckt tar gångvägen bredvid istället, för att snabbt köra om ett par tusen bilar. Livsfarligt. För alla som är ute och går, och det är ju rätt många.

Så PC Victoria stoppar bilen och börjar skriva ut en böteslapp. Chauffören säger till konstapeln att flytta på sig och släppa fram bilen - har hon ingen aning om vem som färdas i bilen? I baksätet sitter Hamis Kagasheki, deputy minister på inrikesministeriet, bland annat med ansvar för polisväsendet.

- Jag bryr mig inte om vem som sitter i bilen, svarar PC Victoria enligt ögonvittnen. Detta är ett lagbrott som ska bötfällas.

Då lyfter deputy minister Hamis Kagasheki sin mobiltelefon och ringer sin kompis James Kombe, högsta chef för trafikpoliserna i Tanzania. Denne kastar sig i sin egen bil, kör till platsen och griper - konstapel Victoria. Lite klart på vilka grunder, men hur som helst blir hon inlåst i arresten, släpps efter någon dag, men väntar nu på att ställas inför rätta. Fortfarande oklart vad hon ska åtalas för. Upprätthållande av lag och ordning?

Inga kommentarer: