måndag 2 februari 2009

En lyckad dag i köket!

Måndag är shoppingdag. Förut var det Howard som åkte runt och inhandlade veckans mat tillsammans med Pasco. Men nu är ju den förre historia, så jag gjorde en blixtutryckning.

Jag hade lite bråttom, för dels hade jag varit ute på en längre promenad med bergsbestigarexpeditionen "Lotta and the Bad Girls" (vi måste ju gå in vandrarkängorna innan vi ger oss på Kilimanjaro i slutet av februari), dels hade skolsköterskan ringt och sagt att Albin hade ont i magen och eventuellt var tvungen att hämtas tidigare från skolan. Men just när hon ringde hade han gått tillbaka till klassen efter att ha vilat sig en stund på sköterskeexpeditionen.

Så jag åkte till (stendyra) Village Supermarket och köpte lite stapelvaror som pasta, ris, kokosmjölk, bröd, jordnötter, bröd och lite annat. Där sprang det snabbt iväg på en femhundring svenska kronor.

Sedan åkte jag till grönsakshandlaren, dukan, på hörnet. Köpte ett par kassar vattenmelon, paprika, bananer, tomater, morötter, haricots verts, zucchini, lökar av olika slag och lite annat smått och gott - för en hundring.

Tredje stoppet var Farm House Butcher, fräschaste slakteriet i stan. 400 gram strimlad kycklingfilé, 500 gram strimlat fint nötkött, 500 gram nötfärs och 700 gram oxfilé - allt för 110 spänn...

Oxfilén kostar 60 kronor kilot! Finns det då någon anledning att äta fransyska, högrev eller andra delar av kossan? Nä!

I min planerade veckomatsedel stod det "köttgryta". Det blev:

BOEUF BOURGUIGNON DE LUX

Gör så här (4 pers):

500 - 600 g oxfilé - skäres i mindre bitar

Marinera köttet:
Gör en marinad på en bit finhackad ingefära, ett par tre klyftor vitlök, en halv finhackad rödlök, en skvätt soja, ett par matskedar tomatpuré, en bra skvätt olivolja, salt och svartpeppar.
Låt köttet ligga i marinaden i en - två timmar.

Ris? Potatis?
Koka ris eller potatis (för att pressa), eller stoppa in klyftpotatisar (olivolja,salt, timjan) i ugnen. Vi körde klyftisar, för vi har ingen press. Och ska äta ris senare i veckan.

Gör Bourguignon-såsen:
Fräs fyra fem slantade morötter, en och en halv rödlök och så småningom fyra fem riktigt späda purjolökar (motsvarande en stor).
Tillsätt ett par deciliter vatten, en ordentlig skvätt rödvin (här pratar vi decilitrar, inte småskvättar), en tärning kycklingbuljong, lite timjan, en småskvätt soja, någon matsked tomatpuré, salt och nymald svartpeppar.
Red med maizena.

Stek oxfilén:
Smör i stekpannan. Någon minut bara. Sedan lägger du den på ett fat, med lock, och inväntar att gästerna börjar sätta sig.

Under tiden:
Koka gott om broccoli! Inte för länge!

När bordet är dukat, gästerna satt sig och broccolin rinner av i ett durkslag, så lägger du oxfilén i Bourguignon-såsen, så att den värms upp igen.

Gott, gotti gott gott. Och så nyttigt!

Inga kommentarer: