onsdag 11 februari 2009

Senaste skandalen i Tanzania

Parlamentet sammanträder i Dodoma, Tanzanias egentliga huvudstad, i ett par veckor nu. Häromdagen upptäckte två av de oppositionella parlamentsledamöterna att deras hotellrum var buggade. Under deras sängar fanns små digitala spionbandspelare fastsatta.

Eftersom minst en av dem är mycket aktiv i arbetet mot korruption här i landet och bägge är öppet kritiska till ganska mycket av vad Kikweteregeringen har för sig, så dröjde det inte lång stund innan snacket gick. Så klart det är polisen, underrättelsetjänsten, som försöker sätta dit dem. Så klart att de försöker hitta parlamentsledamöternas källor, de har varit uppseendeväckande välinformerade om flera känsliga affärer.

Men nu har underrättelsetjänsten trätt fram och bestämt förnekat all inblandning. Kallat det fullständigt osannolikt att de skulle vara inblandade. Manickerna under sängarna hade "bara" avancerade inspelningsfunktioner. Och såna använder inte hemliga polisen. Inte nu längre. Nu har man bättre grejer, med sändningsfunktion också. Så att man slipper in och rota för ofta på parlamentsledamöternas hotellrum?

Om jag var oppositionell i parlamentet skulle jag börja kolla extra noga under sängen i fortsättningen.

Inga kommentarer: