måndag 5 januari 2009

20 dec: Dar es Salaam - Arusha


Vi skulle flyga till Arusha. Men när vi kom till flygplatsen visade det sig att turen var omruttad till Kilimanjaro i stället. "Tekniska problem." Lät ju så där förtroendeingivande.

Representanten från Precision Air (OBS namnet, det är på allvar...) lovade att vi skulle få åka buss från Kilimanjaro till Arusha och att våra guider från Safari Makers skulle möta oss på flygbolagets kontor.

Det var fint att få se Kilimanjaros topp sticka upp ur molnen - kände igen toppen från ölflaskornas etiketter. Vårt gäng blev uppsplittrat över i stort sett hela planet. Oskar och Albin hamnade bredvid varsin amerikansk juridikstudent som var här i Tanzania på någon slags studieresa över jullovet. Kan inte låta bli att bli mjuk i hjärtat när jag hör pojkarna sitta och konversera på engelska - att de lärt sig så mycket på dessa fem månader! Både rent språkligt och om Tanzania.

Förutom detta lilla missöde, att vi hamnade på fel flygplats, så flöt allt felfritt. Vi promenerade ut från flygplatsen, satte oss i den väntande bussen och var efter en dryg timme framme i Arusha där guiderna Damas och Joseph mötte oss och körde oss till hotellet The Outpost där vi skulle sova första natten.

Åt middag på hotellet. Strax efter att vi beställt burgare och pizzor och lite annat så gick strömmen. Efter lååååång väntan kom barnens burgare. Utan pommes frites.

Håkan: Det skulle ju vara pommes frites också.
Kyparen: Det sa ni inget om.
Håkan: Nej, det sa vi inte. För det stod tydligt i menyn att burgarna skulle komma med pommes frites.
Kyparen: Ni skulle sagt till.
Håkan: Varför? Det står ju klart och tydligt att frittar ingår.
Kyparen: Det är så många människor som inte vill ha pommes frites till sina burgare. Så det måste man säga till om.

Och så vidare. Hade väl varit mycket enklare om kyparen bara sagt som det var - ingen el, inga frittar. Till slut fick killarna i alla fall några bakpotatisar.

Det var ungefär här som vi började få en aning om hur mycket mat en hungrig 15-åring faktiskt behöver. Anders är inne i värsta storätarperioden. Han lärde sig snart att be om extra stora portioner och vi andra vande oss vid att erbjuda honom allt det som blev över av våra maträtter...

Före sänggåendet kom plåstertejpen kom till nytta för att tejpa igen skabbiga och trasiga myggnät. Åk aldrig till Afrika utan en rulle bred plåstertejp! Kommer till nytta i många sammanhang. Nästan lika bra som gaffatejp, men väger betydligt mindre.

Inga kommentarer: