fredag 29 augusti 2008

Vältränade barn

Chansen är stor att Oskar och Albin kommer att återvända till Sverige som extremt vältränade barn. Här finns så många möjligheter att idrotta och våra killar bara suger i sig och anmäler sig till allt... Vi får väl se hur länge de orkar hålla tempot.

Idrotten är högt prioriterad på IST (International school of Tanganyika). De har vanlig gympa två gånger i veckan PLUS en simning.

Därutöver erbjuder skolan ett helt smörgåsbord av olika eftermiddagsaktiviter - Albin har simträning, junior computer club och taek won do. Oskar har fotboll och community service sports. Det senare innebär att IST-barnen ska idrotta tillsammans med tanzaniska barn från en skola i närheten. Det kan vara barn med särskilda behov, men jag vet inte riktigt säkert.

På svenska fritids får Oskar och Albin tennislektioner en gång i veckan och på lördagarna har de fotbollsträning - en av tränarna har spelat i Tanzanias landslag. I alla fall en match. Vilket gör honom, Joseph, klart mer bolltekniskt kvalificerad än en del av Oskars tidigare fotbollstränare, host, host.

Det är kul att de kan prova på många olika aktiviteter - hemma har jag ofta varit frustrerad över att alla barn ska fållas in och nischas i allt för tidig ålder. När du är åtta måste du mer eller mindre ha bestämt dig för vilken idrott du ska hålla på med, när du är tio är du nästan för gammal för att börja med en ny. Idrotten blir sönderorganiserad och överplanerad, det finns inte utrymme för luststyrt tränande där nyfikenheten får visa vägen.

Därför är jag väldigt glad för killarnas skull - nu har de möjlighet att prova sig fram, att få vela lite hit och dit. Skolåret här är uppdelat i fyra terminer och varje ny termin så får man välja nya eftermiddagsaktiviteter. Så de kanske hinner med både rugby och cricket innan året är slut!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hälsa från en av de tidigare fotbollstränarna att jag saknar honom vid kaffet på morgonen. Mycket svårare att lösa världsfreden och landslagsuttagningar utan honom :-)
/Fredrik

Anonym sa...

Hälsa till...... :-)

Anonym sa...

Hello Africa!

Vi saknar er här hemma i Kungsladugård. Har ni också tagit klassfoto? Vilka idrotter tycker ni är roligast?
Spännande att få ta del av era upplevelser. Vi vill gärna se fler bilder!

Många kramar ville måns birgitta jens

Ulla Sätereie sa...

Ja, jag försöker lägga upp bilder då och då - men det har krånglat en del med internetuppkopplingen just på att ladda upp eller ner. Därför blir det lite mycket text. Nej, de har inte tagit några klassfoton ännu.

Birgitta - kan inte du mejla M:s och V:s epostadresser till oss?

Kul att höra av er!
Ulla