lördag 16 augusti 2008

Morgonstund har guld i mun?

Nu börjar vi finna oss till rätta med det nya livet. Har börjat vänja oss vid att sova med AC-surret i öronen.

En vanlig dag börjar långt före soluppgången, klockan ringer 05.50. Äter frukost, packar barnens matsäckslådor och gör vårt bästa för att få med kepsar, link-books och vattenflaskor. Varje dag har barnen med sig en egen bok, som en kalender, fram och tilbaka till skolan där alla läxor finns inskrivna och där föräldrar och lärare kan komunicera.

Matsäckslådorna har varit ett ämne för många funderingar. Vad lägger man på mackorna som håller sig i 30 graders värme? En nyanländ norsk kvinna som vi träffade förra helgen och dryftade detta med var jätteglad för att hon hade haft med sig ett antal förpackningar leverpastej hemifrån. LEVERPASTEJ. Jag sa bara NEJ och föreslog att hon skulle välja ett annat pålägg om hon ville att dottern skulle överleva första veckan i skolan.

Jag har kommit fram till att ost är bästa alternativet. Det är visserligen rätt svårt att hitta bra ost till rimligt pris - ost är INTE en stapelvara här, på samma sätt som hemma - men vi har hittat en cheddar som Oskar gillar och Albin kör mjukost, Vache qui rit-typen, små smältostar inpackade i folie som tårtbitar i en rund låda. Macka plus lite frukt har funkat.

Från skolans sida poängterar de vikten av att man skickar med ett "healthy snack", hur viktigt det är för hjärnans funktion och inlärningen. Varje dag får vi sedan rapporter från killarna om vad de andra barnen har i sina lådor: chips, kakor, choklad, om de har mackor så är det nutella eller jordnötssmör på. Albin är helt fascinerad.

En dag glömde vi att stoppa ner Albins keps i ryggsäcken. Det var inte bra. För då får barnen inte leka utomhus... "No hat, no play" är en stenhård regel på skolan. Och det är nog bra. Ännu så länge är det ju vinter här, bara så där 30 grader varmt. Barn som bott här länge tycker att det är så kallt att de inte vill bada i poolen. Men om någon månad kommer temperaturen attha stigit en bra bit - så då kommer vi nog att uppskatta skolans omsorg om att bevara barnen från solsting.

Skolan börjar kl 07.10, men barnen ska vara där senast kl 07.00 för insläpp i klassrummen och kontroll av link-böckerna. Det är ju VÄLDIGT TIDIGT för en familj som i alla år haft fullt sjå att först komma i tid till dagis när vi hade lämning kl 09.00 och sedan ännu snärjigare när skolan började kl 08.00. Fast nu uppskattar vi det lite mer. Just de där första timmarna, fram till nio - halv tio, är det nästan svalt... Det är nog då en svensk hjärna förmår att ta in ny kunskap. Efter halv tio är hjärnan lite halvkokt och man känner hur systemet går ner på halvfart. Det är inte läge för stress och press och utmaningar i värmen. Har definitivt börjat få en djupare förståelse för mañana-kulturen, när man tar saker som de kommer och inte hetsar upp sig i onödan.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ha, ha, "La vache qui rit - ost" var nästan den enda ost jag åt som 19-åring i Paris. Detta var innan jag upptäckte de "riktiga" franska ostarna. Vad visste en bondjänta från Värmland om fransk ost? Visserligen försökte farmor truga i mig hemgjord getost utan att lyckas (än idag har jag vissa svårigheter med just getost)men därifrån var steget långt till en mogen opastöriserad rinnig Camembert.

Men inget ont om La vache qui rit -den är säkert utmärkt på mackan i skolan. Huvudsaken är att barnen får i sig det dom ska utan att bli magsjuka.

Elenor