söndag 31 maj 2009

Mors dag?


Vaknade tidigt, stack ut och sprang min fem kilometersrunda. Till min stora förvåning orkade jag SPRINGA hela vägen, utan en endaste liten promenadpaus. Kan det ha varit för att jag hade på mig den nya snygga löpartröjan Håkan köpte till mig i USA?

Fem kilometer är ju inte särskilt imponerande, särskilt inte med tanke på att det tog drygt 30 minuter. Men ändå. I den här värmen är det ganska bra att orka springa utan att börja gå... Jag tänker att nu tränar jag uthållighet. Sedan, när vi kommer hem till svenska sommarens mer behagliga temperaturer så ska jag börja träna snabbhet också.

Anne sprang Blodomloppet i veckan. Hon påstår att hon sprang "FORT". Men det tror jag bara hon säger för att stressa mig. Hennes tid blev på något konstigt vis inte registrerad av datachippet... Hmmm.

I dag ska vi köra gokart!

lördag 30 maj 2009

Packa? Inte packa? Packa upp? Packa om?

Bara två veckor kvar i skolan för barnen. Sedan är det slut.
Ytterligare tio dagar eller så tills vi åker hem.

Två gånger 23 kilo var får vi ha med oss på flyget. Det är ju ganska mycket. Men hur mycket? Har börjat fundera på om vi inte borde provpacka. Fylla alla väskor med allt som vi vill ha med oss hem på planet. Lägga allt som blir över i sjöfraktshögen. Eller i ge bort-högen.

Tre kubikmeter får vi skicka på sjöfrakten. Har svårt att föreställa mig hur mycket det är också. När vi åkte hit så var tre kubik ganska mycket mer än vad vi trodde, och egentligen mer än vi kanske behövde. Men nu har jag svårt att uppskatta hur mycket det blir.

torsdag 28 maj 2009

Det gick ju bra det där

Vilken match! De första åtta minuterna var jag övertygad om att Man U skulle sopa banan med Barcelona. Men sedan... Det var vackert, kanske det snyggaste lagspel jag har sett. Och Puyol var bäst!

onsdag 27 maj 2009

Klart för avspark

Snacksen är inhandlade. Ölen på kylning. Har köpt italienska Peroni kvällen till ära. Oskar har sovit siesta för att orka vara vaken.
Nu är vi klara för final.
Jag hejar på Barca!

Nu sticker jag och röstar

I dag är det sista chansen att utlandsrösta på ambassaden här i Dar es Salaam. Åker dit och kryssar Isabella Lövin.
Känns fint. Coolt att få rösta på ambassaden.

Mycket att stå i

Mindre än en månad kvar tills vi flyttar hem igen. Nedräkningen har börjat. Innebär att vi har en del att stå i.
Färdigt:
Bilen är såld.
TV:n likaså.
Större delen av husgeråd, porslin, grytor och köksapparater är sålda.
Flygbiljetterna är köpta.
En massa saker som vi vill ha med oss hem som minnen från det här året är också köpta.

Kvar på att göra-listan:
Försöka skaffa nytt jobb till Mary
Sälja resten av grejerna som vi inte vill ha med oss hem (inkluderar en massa lakan och två cyklar, bl a)
Köpa sex safaristolar
Avsluta bankkonto
Avsluta medlemskapet på IST Clinic
Avsluta medlemskapet på Yacht-klubben
Dela ut lappar med adresser och kontaktuppgifter i Sverige till alla vänner
Packa sjöfrakten
Kolla att allt annat får plats i resväskorna
Ge bort allt som blir över
Ordna hejdå-festen

måndag 25 maj 2009

En ny rackare att oroa sig för - säg hej till Nairobi-flugan


Vi har vant oss att leva med myggmedel och malariaprofylax. Vi har vant oss vid att alla kläder, inklusive underkläder och strumpor, måste strykas för att vi inte ska få mangoflugelarver under huden. Vi har vant oss vid tanken på att man kan få maskar i fötterna om man går barfota efter att det har regnat.

Men nu dyker nästa otäcka kryp upp. Nairobi-flugan. Hade jag aldrig hört talas om förrän häromdagen, och i dag hörde jag att de varnar för denna best på IST Clinic.

För det första kanske man ska klargöra att det inte är en fluga, det är en liten svart-röd bagge på 6 - 10 mm.

För det andra bits den inte. Det är när man medvetet eller av misstag slår ihjäl den som den släpper ifrån sig sitt gift, som inte alls är bra för människohud. Man får stora blemmor, läskiga sår som ofta lämnar fula ärr efter sig. Råkar man få giftet i ögonen så kan man bli blind - fast bara för ett tag.

Det enda man kan göra är att sluta slå på alla kryp som sätter sig på huden. Man ska blåsa bort dem i stället.

Varje dag i Afrika lär man sig något nytt.

En skön start på veckan

Öppnade dörren vid sextiden i morse - och kände hur morgonens svalka strömmade mot mig! Underbart! Minns inte när det senast var svalare ute än inne.
Nu är klockan tjugo i åtta, jag ska koka en kopp kaffe och sätta mig ute med en bok - och bara njuta av den afrikanska senhösten. Som en riktigt bra svensk högsommarmorgon.

Fantiserar lite om alla morgonkoppar kaffe jag ska dricka på altanen på Ellös i sommar. På trappan i solsken, under tak vid regn. Där finns ju alltid en trave fleecefiltar att svepa om sig vid behov. Det behovet har vi inte här...

Saker jag INTE kommer att sakna: Barnens matlådor

Varje morgon står jag och gör i ordning lunchlådor till barnen. Mackor, äpplen, pizzabitar, morotsstavar, samosas, bananer, en pajbit, päron, pannkakor, vattenmelon.
Det går inte att variera sig i det oändliga. Ungarna är så trötta på innehållet i sina lådor. Märker att de äter mindre och mindre av det jag skickar med dem.

De längtar efter bamba. De vill ha lagad mat i skolan. De kan få något drömskt i blicken och prata om olika goda maträtter de minns från skolmaten på Kungsladugårdsskolan.

Nu har det gått så långt att jag har börjat smyga ner små chokladbitar, eller en crunchy power bar då och då. För att de emellanåt ska få en glad överraskning när de öppnar locket på lådan. Än så länge funkar det. De dagar det ligger en extra godbit i lådan så äter de också mer av de nyttiga och matiga sakerna. För äter man frukost kl 05.50 och slutar 13.15 - eller 14.15 om man har aktiviteter efter skolan - så behöver man äta mer än ett äpple under dagen.

torsdag 21 maj 2009

JÄÄÄÄÄVLAR som vi har seglat!

Lotta ringde i morse och frågade om jag ville hänga med ut och segla laser. Till min stora förvåning sa jag ja.

Det blåste rätt bra. De rutinerade damerna som ingår i torsdagsseglingsgänget föreslog att vi alla skulle segla runt Bongoyo, en ö en bit utanför bukten. "Visst", sa Lotta och jag.

Vi kom inte särskilt långt ut innan vi insåg att det inte blåste "rätt bra", utan att vinden faktiskt var väldigt, väldigt stark. Det pep i ordentligt och vi gjorde hög fart, rakt ut ur bukten. Lotta var kapten och jag gastade. Lotta lånade mig sina seglarhandskar, vilket jag tyckte var lite over kill. Visst är de snofsiga, men jag såg inte riktigt behovet av dem. Jag skulle ju bara skota lite hit och dit.

Efter en tio minuter kapsejsade den första båten, antagligen av en kastvind. Men hon var omgiven av ett gäng rutinerade seglare, så Lotta och jag bara fortsatte att hänga på de två båtar som gick snabbast. Vi var rätt malliga över att kunna hänga på i samma fart som dem, fast än vi var två i lasern och de var ensamseglare.

När vi passerade Sea Cliff, udden längst ut på halvön, så kom vågorna. Stooooora vågor. Då kan jag säga att en laser känns väldigt, väldigt liten... Men det var tryggt att vara omgiven av de riktigt duktiga seglarna. När vi kommit utanför Bongoyo så diskuterade vi fram och tillbaka om vi verkligen skulle runda ön eller om vi skulle vända och segla tillbaka till Yacht-klubben. I fem minuter var det ja, i fem minuter var det nej, fram och tillbaka. Vid det här laget kände vi oss som ett vinnande kappseglarteam, kapten Nyqvist och jag. Självförtroendet var på topp.

Jag har ju aldrig seglat här förut, jag brukar ta färjan ut till Bongoyo när Håkan seglar med andra. Så jag fattade inte riktigt hur hårt väder och hård sjö det egentligen var. Men Lottas allt tätare skrattsalvor och uppsluppna svordomar gjorde att jag ändå förstod att detta var något utöver det vanliga. Jag kände mig som på Liseberg! Härligt, härligt, men också ganska pirrigt.

När vi närmade oss Bongoyo såg vi vågorna bakom ön. Stooooora vågor som bröt i frasande skum. Då vände vi... och började segla hemåt igen. Vid det här laget skrattade vi i kapp åt vilket utmärkt team vi var och vilken fantastisk upplevelse vi var med om. Äventyr! Lotta gick så långt att hon tyckte att det var ett större äventyr än att bestiga Kili. (Håller jag inte med om! Kili äger.) Vi var så nöjda med oss själva, att vi var så duktiga som klarade av så svår sjö så bra.

Då kapsejsade vi. Helt plötsligt. Det bara hände. Båtjäveln välte. Det var bara att hoppa och försöka sikta på att inte landa i seglet eller trassla in sig i skotet. Vi simmade runt, Lotta hävde sig upp på centerbordet, jag hängde i relingen och så fick vi upp båten på rätt köl igen och kunde kravla oss upp i sittbrunnen igen. Hur smidigt som helst.

"Det där var ju inte så farligt", sa jag. "Jag trodde att det var mycket läskigare att kapsejsa. Och mycket svårare att vända båten. Nä, det där var ju inget att vara rädd för. Vad bra!"

Sedan kom kastvindarna, vinden bytte riktning, snabbt och plötsligt, när vi minst anade det. Om och om igen. Och vi kapsejsade. Och kapsejsade. Och kapsejsade.
Tredje, fjärde och femte gången vi vände båten var det inte lika lekande lätt längre. Vi var trötta. Hade börjat få ont både här och där. Då var det ganska tungt att kravla sig upp i sittbrunnen igen.

Men vi blev bättre och bättre. Efter ett tag burkade vi som riktiga kappseglare, hängde lååååångt utanför relingen och lyckades många gånger manövrera oss ur situationer där vi var nära att kapsejsa. Fast vi lyckades inte varje gång. En gång burkade vi så mycket att jag ramlade i baklänges i vattnet.

När vi tittade oss omkring så såg vi att det inte bara var vi som badade. Även de riktigt proffsiga seglarna drattade i vattnet då och då.

När vi hade kapsejsat en åtta gånger eller så, så var vi helt utslitna. Det tog oss lite för lång tid att simma runt båten och häva oss upp på centerbordet. Så då "turtlade" båten. Den låg inte på sidan längre, utan rätt upp och ner, med seglet pekande mot botten. Då höll jag på att ge upp. Tittade på Lotta och såg att hon var lika uppgiven som jag. Till slut klättrade vi upp och satte oss på den upp och ner-vända båten och bara vilade.

Lotta plockade fram mobilen ur vattentäta påsen och ringde land och bad dem skicka ut räddningsbåten för att hämta oss. Vi såg den passera med en annan av våra seglingskmarater på släp och satt kvar och bara väntade på vår tur. Då kom snälla Kirsten, en av de proffsiga seglarna, till vår hjälp.

Hon frågade oss om vi ville att hon skulle vända båten åt oss. "Jaaaaa, om du vill, vi orkar inte..." Så hon hoppade i och fick över den på rätt köl igen. Då kom Lotta och jag in en andra andning, vi visste ju att räddningsbåten var på väg, så att det fanns en ände på det. Och då seglade vi plötsligt skitbra!

Vi gjorde snygga slag och hängde långt utanför relingen och kryssade ganska elegant fram och tillbaka och tog oss hela tiden närmare land.

Här någonstans kom jag till insikt om seglarhandskarnas fulla funktion. För trots handskar så kändes händerna skinnflådda och jag hade fått blåsor längst ut på fingertopparna där handskarna inte täcker.

Det var bara det att Kirsten fick problem. Vet inte vad som hände, men hon fick inte runt sin egen båt som lagt sig på sidan. Vi fick ju rätt dåligt samvete för att vi bara lämnat henne när hon fixat vår båt, men hon var ju så proffsig att vi då inte kunde se att vi skulle kunna tillföra någonting till hennes segling.

Men när räddningsbåten kom ut så fick den hjälpa henne i stället för oss. Vi fortsatte kryssa och hårdsegla mot land, kapsejsade bara en gång - eller kanske två - till, och gjorde så småningom en fantastiskt snygg insegling rakt på rampen!

Hur nöjda som helst med att vi INTE blivit inbogserade av räddningsbåten.

Ingen skugga över Mary!

Det försvann ju en massa pengar när vi hade vänner på besök i påskas. Det var ju skitdeppigt. Självklart mest för dem som blev av med alla pengarna, men också för oss som kände oss ansvariga och funderade på om det var någon av de anställda som plötsligt skaffat sig en extrainkomst motsvarande ett halvårs lön.

Eftersom vi egentligen inte kunde veta vem som snott pengarna så orkade jag aldrig ta upp saken med Mary, vår house keeper. Kändes som att om jag gjorde det så skulle jag inte ha något annat val än att ge henne sparken. Man kan inte anklaga något för en så stor stöld och sedan bara fortsätta som om ingenting hade hänt.

Men det har ju gnagt i mig. Jag har känt mig misstänksam och lite dum för att jag inte tog tag i frågan och satte ner foten ordentligt.

Nu har det fantastiska hänt. Den tjocka pengabunten har dykt upp. Den fanns på ett mystiskt ställe, men var intakt.

Problemet är bara att bunten befinner sig i Sverige. Och man kan inte växla in tanzaniashilling i Sverige... Så nu letar vi olika lösningar på hur vi ska få sedlarna till Dar es Salaam och dollar till Göteborg.

Titta så fina basilikor!


Riktig basilika är en bristvara i den här landet. Nästan all basilika, som jag har lyckats hitta, är mer som thaibasilika, smakar lakrits och är inte alls ett bra alternativ när man är sugen på ...basilika.

Men Kerstin hade med sig ett par fröpåsar - och nu har jag ett överflöd av frodiga och fina blad!

tisdag 19 maj 2009

Nu har jag äntligen bestämt mig!

Det är det här med EU-valet. Jag tycker att det är svårt. Företrädarna för de olika partiena blir så anonyma, finns så långt bort, är så svåra att få grepp om. Får de något gjort? Vilka lierar de sig med i parlamentet? Är en sosse en sosse även på EU-scenen? En centerpartist, vem lierar sig hon med? Häckar hon med med kristdemokrater eller Die Grüne? Och vänsterpartiet? Är de bästisar med värsta sortens gamla öststatare? Ja, jag vet att jag skulle kunna ta reda på mycket av det här. Men det är väl ungefär det som är problemet med EU-parlamentet. Jag orkar inte. Det blir inte tillräckligt angeläget för att man ska bry sig på allvar.

Sedan Jonas Sjöstedt slutade så saknar jag en tydlig profil, en EU-parlamentariker som jag har respekt för och kan förhålla mig till.

För någon vecka sedan var jag så uppgiven att jag fick för mig att jag kanske inte skulle rösta. Vilket skulle vara ett klart avsteg från mitt vanliga jag. Jag är en sån som röstar, jag tycker i själ och hjärta att det är varje medborgares förbannade plikt att engagera sig så mycket att man både sätter sig in i vad det handlar om på det stora hela och masar sig till valurnan.

Nu ska jag ju dessutom få rösta på ambassaden, vilket jag tycker är en rolig grej i sig. Känns lite extra. Därför var jag dubbelt besviken på mig själv när jag kom fram till att jag nog inte skulle rösta.

Men så fick jag en aha-upplevelse här om dagen. Satt och slösurfade när det plötsligt slog mig. Det finns ju EN kandidat som jag tror på! Men jag hade glömt bort henne. Fullständigt. Men så fanns hon plötsligt där, omnämnd på Facebook av alla ställen.

Så då var den frågan löst. Det får bli Isabella Lövin. Klok och stridbar. Vill förändra snarare än göra karriär. Det är bra. Henne ska vi ha!

Om det är någon som till äventyrs inte har läst Isabella Lövins bok "Tyst hav" så gör det! (Min enda invändning är att hon har stavat Håkans namn fel i litteraturlistan. Han heter faktiskt EGGERT, inte EGGERS.)

måndag 18 maj 2009

Sånt jag kommer att sakna. Del 2: ALLA BILLIGA FRUKTER!

 

I kväll spann vi loss ordentligt med råsaftscentrifugen. Mango, passionsfrukt, äpplen, apelsiner och bananer. Fast bananerna blev bara mos. Konstigt mos. Men juicen blev jättegod!
Posted by Picasa

Sånt jag kommer att sakna. Del 1: PIZZA PÅ YACHT KLUBBEN




Kommunikation


I lördags morse, när Albin och jag var ensamma hemma - Håkan hade flugit till Boston och Oskar sov hos en kompis - så hittade jag den här lappen när jag kom upp ur sängen.

Det är tur att man känner sina grannar. Albin och Nik hade gjort upp om att Albin skulle komma över och titta lite på film på morgonkulan, men han ville ju inte lämna mig i sticket, så han gick hem till frukost.

Tror inte att någon förälder var vaken i den familjen heller...

Det är sånt här som får mig att minnas en del lappar jag skrev till mina föräldrar när jag var liten. Sånt som gör att man måste älska Albin!

söndag 17 maj 2009

Nu är det så där varmt igen

Jag är lite besviken på regnperioderna. I höstas skulle ju de små regnen komma i oktober - inte blev det så mycket av det. Ett par dagar bara. Regnade lika mycket i augusti som det gjorde i oktober november om du frågar mig. Och i april väntade vi på de stora regnen. Men vad blev de av? Visst, ett par dagar hade vi ordentliga skurar, men inte på något vis så som jag hade föreställt mig att det skulle vara. Jag väntade mig ihärdiga regn, varje dag, översvämningar, läckande tak och bortspolade vägar.

Och nu verkar det ha slutat regna. Fortfarande är det ganska mulet, ganska ofta. Men på det stora hela så har värmen kommit tillbaka. Den varma, fuktiga värmen som gör att man är blöt i nacken och pannan hela tiden och tycker att det är skönast inomhus. Nu är klockan halv nio på kvällen - och det är fortfarande 31 grader.

Hemreseblues

Ska vi verkligen åka hem? Om bara drygt fem veckor? Neeeej. Eller?
Efter en period av hemlängtan, när jag gått och räknat ner dagarna tills vi är hemma på Landvetter igen så har jag drabbats av ruelse. Får lite panik varje gång jag tänker "nu är det nog sista gången vi gör det här eller det där". Vill hålla kvar allt som är bra.

Vi har det så skönt här. Ungarna trivs och skolan är jättebra. De har fått en massa nya kompisar. Vi har fått en massa nya vänner. Så många upplevelser. Så många häftiga resor. För familjen har det varit toppen - eftersom allt går lite långsammare här och alla har lite mer tid så blir vi alla lite snällare och lite mer tålmodiga än hemma. Den allmänna grälnivån (förälder blir tokig på barn, förälder blir galen på förälder, barn blir förbannad på vuxen) har gått ner högst betydligt. Stress- och irritationsnivåerna sjunker helt enkelt. Och det är skönt!

Så när jag börjar tänka på allt detta går mot sitt slut så får jag hemreseångest. Ska vi hem till den gamla vanliga trallen nu? Kommer allt att bli som förut? Kommer det bara att ta en vecka i Sverige innan det känns som att vi aldrig varit borta? Eller kommer den behagliga Afrikalunken att hänga i över sommaren, tills Håkan och jag börjar jobba och barnen börjar sin nya skola?

Heja Norge

I dag är det 17 maj, Norges nationaldag. Firas i hela världen, verkar det som, till och med i bandan här i Valhalla...
Vet inte om jag har berättat det tidigare, men det var till slut Norge som vann Nordic Sports Days i början av månaden. Fast det var först efter en omräkning av alla poäng, flera dagar efter själva tävlingarna, som den rättmätiga segraren korades. Då hade danskarna redan hunnit fira sin "seger" ordenltigt på den stora festen som avslutade Nordic Sports Days.
Sverige slutade - även efter omräkning - på en vanhedrande fjärde, och sista, plats.

fredag 15 maj 2009

...och plötsligt var jag alldeles ensam hemma.

Håkan har åkt till flygplatsen för att flyga till Boston. Oskar och grabbgänget sover över hemma hos Garet. Och sen kom Albin på att han nog skulle sova hos Nikolas, bästa kompisen här i Valhalla.

Då var det bara jag kvar. Helt ensam för första gången på jag vet inte när. Det är ovant. Tror nog att jag kan bli lite mörkrädd i natt.

...och precis som jag skrev detta hörde jag en liten röst på väg in i huset. Det var Albin som kom hem. Han ville hellre sova hemma. Med AC. Så skönt för mig!

Stickan finns inte med oss längre


Stig "Stickan" Lindberg, klanhövding i den fantastiska familjen Lindberg från Jokkmokk, finns inte längre. Han gick bort häromdagen och lämnar ett stort tomrum efter sig.

Jag glömmer aldrig första gången jag träffade Stickan. Det måste ha varit sommaren 1996. Det var min första riktiga sommar på Saxeliden, Ellös, Orust. Håkan var ute och sprang och jag hade inte kommit upp ur sängen ännu. Låg och drog mig och njöt av tidig sommarmorgon när jag hörde att det blev ett väldigt knackande på dörren och en glad röst som skrek: "Hallå! Är det någon hemma?".

Jag tog på mig en morgonrock och tittade ut ur rummet - just som en liten knubbig och ganska högljudd farbror stormade in med en bräddfylld hink i handen och under glada utrop kastade den ena nyfångade makrillen efter den andra i diskhon. "Stopp! Stopp!", ropade jag. "Vi är bara två personer här! Vi kan inte äta hur mycket makrill som helst! Det kan vi bara inte!". Så där stod vi ett tag, jag som försökte lämna tillbaka makrillar och den glade farbrorn som la ner nya i diskhon.

Jag hann nätt och jämt få klart för mig att detta var den legendariske Stickan Lindberg som jag hade hört så mycket gott om, så många hjärtliga historier om, innan han försvann ut, hoppade in i bilen och fortsatte sin väg uppför berget med resten av makrillarna, glatt vinkande med ena armen ut genom bilrutan på den gamla Volvon.

Så minns vi Stickan: Härlig! Högljudd! Glad och generös!
Eller som Oskar och Albin sammanfattade i eftermiddags: "Han var en skön farbror."

torsdag 14 maj 2009

Sommaren är räddad

Oskar har blivit uttagen till Sandarna BK:s P 97-lag i Gothia Cup! Jubel!

Stresschock kl 06.15

Morgonen började så bra. Till och med Albin var på ett soligt humör när jag väckte honom kl 05.50. Han brukar vara arg som ett bi.

Håkan bredde frukostmackor, jag snodde runt och packade ryggsäckar och såg till att barnen fick på sig rätt sorts skoluniformer (gympa eller inte gympa under dagen? Det här med att byta om och duscha inför och efter gympan är inget de bryr sig om på barnens skola, man tar på sin gympakläderna på morgonen och har dem hela dagen...)

Oskar har simning idag, hittade simglasögonen, tog en handduk och sprang ut och hämtade badbyxorna på tvättstrecket utanför bakdörren. Skakade ut dem och vek slarvigt ihop dem och skulle lägga ner dem i påsen - när jag kände att det var något som rörde på sig. Det kändes som en ORM som kröp uppför handleden på mig. Panikskrek och slängde ifrån mig badbyxor, simglasögon och handduk på golvet. Skakade armen som en visp för att få bort vad det nu var som kröp på skinnet.

Det var en bönsyrsa...

Låter i och för sig helt oförargligt, eller hur? Men då har du nog inte sett en afrikansk bönsyrsa på nära håll. Det är ingen liten söt gräshoppa vi pratar om. Det är en stor jävla grågrön jätteinsekt som man kan bli rädd för även om den inte gömt sig i sonens badbyxor och börjar krypa på din kropp.

Den som fortfarande tycker att jag är sjåpig kan klicka på den här länken och ta sig en titt på en mördar-bönsyrsa som attackerar en fågel...

onsdag 13 maj 2009

Nu jädrar - dags för efterlängtad revansch

Jag är en latmask i grund och botten. Om jag ska lyckas få till seriös, regelbunden träning så måste jag ha ett mål att se fram emot. Helst något som skrämmer mig så pass att jag inte vågar annat än att träna. (Kilimanjaro.) Eller en utmaning av något slag, som gör att jag uppfylls av viljan att klara av det. (Tjejmilen, Göteborgsvarvet.) Problemet är bara att när jag väl gjort det så tappar jag all motivation att fortsätta träna. Då blir jag så löjligt nöjd med mig själv och min prestation att jag ...sätter mig i soffan och njuter av att jag klarade av bedriften.

Men tack vare Lisa så har jag nu kommit ut på banan igen. Midnattsloppet i Göteborg den 22 augusti. 10 km mitt i stan, från Heden till Heden. Lisa ska springa, Håkan ska springa - och min syrra Anne.

Jag har brukat slå henne i de flesta lopp vi sprungit tillsammans. (Vilket känts mycket bra, det är ändå min storasyster vi talar om.) Men senast det begav sig, sista EM-loppet i Göteborg för ett par år sedan, så smög hon sig förbi när det var ett par kilometer kvar, spurtade som en galning och slog mig med mer än en minut. (Kan ha varit två, men i så fall har jag förträngt det.) Det var bittert. Mycket bittert.

Så nu blir det match. Må snabbaste syster vinna.

tisdag 12 maj 2009

Tegelpanna genom källardörrens fönster

Fick just reda på att vi haft inbrott på landet. Någon har slängt in en tegelpanna genom källardörrens fönster och gått in, gissar att det var i helgen.
Huset är uthyrt till några ungdomar som går på seglande gymnasieskolan i Ellös. (Samma segelfartyg som blev rammat av en dansk bogserbåt utanför baltiska kusten i förra veckan... Vet inte om just våra hyresgäster var med ombord.) De hade i alla fall blivit av med ett par externa hårddiskar.
Vad vi har blivit av med vet vi inte. Men tydligen har de rivit upp och gått igenom alla kartonger i källaren och gått igenom huset i övrigt. Trist.
Polisen har varit där och säkrat spår. Tydligen hade tjuven/tjuvarna skurit sig och droppat blod lite här och där i huset. Knappast sannolikt att polisen hittar en gärningsman ändå. Men man vet ju aldrig.
Om någon ser en misstänkt tjuv med bandage i Ellös-trakten så kan ni höra av er till närmsta polisstation.

måndag 11 maj 2009

Rösta till EU-parlamentet

Jag har två frågor:
1. Hur gör man/vad behöver man för att rösta på ambassaden?
2. Vem ska man rösta på egentligen?

onsdag 6 maj 2009

Om svårigheten att leva här och nu

Vi är på väg hem. Om sju veckor i dag så har killarna och jag flyttat in temporärt hos Kerstin och Håkan på Ståthållaregatan. Håkan kommer några dagar senare. Sju veckor är lång tid. Men ändå, det är så svårt att inte börja planera framåt.
I morse, när jag drabbades av ett energianfall, var det nära att jag började packa. Rensa garderoben, sortera ut sånt som ska lämnas kvar här, sånt som kan läggas i en sjölåda och sånt som jag kommer att ha på mig under de sju veckor som är kvar. Men jag stoppade mig själv innan jag hade börjat. Kändes fel att börja avsluta redan nu. Vill fortsätta vara här, nu - njuta av den tid som är kvar.
För även om jag ser fram emot att åka hem, att få träffa alla vänner, att ha fri tillgång till gott bröd, bregott och grevéost, så är det ju inte så att jag har akut hemlängtan.
Så då gick jag ut och sådde ruccolasallad i stället. Kerstin hade med sig en påse fröer som jag inte fått i jorden ännu. På påsen står det att det tar fyra till fem veckor innan man kan skörda. Men jag tänker att det är vad som gäller under svenska förhållanden. Här är det så mycket varmare, så mycket mer solljus att det borde gå snabbare. Och då blir det ju flera veckor som vi kan äta hemodlad ruccola innan det är dags att packa resväskorna! Härligt!

Ngorongoro är hotat


Unesco hootar att stryka Ngorongoro från världsarvslistan. Anledningen är att allt större del av landytan används till odling, vilket stör det världsunika ekosystemet.
Själva kratern, ett av få ställen i världen där man kan få se vilda noshörningar, ingår i ett större område kallat Ngorongoro Conservation Area. I det omådet bor många, uppemot 100 000 massajer. De lever till största delen på boskapsuppfödning, deras huvudsakliga föda är kött, och mjölk som blandas med blod. Men massajbefolkningen växer snabbare än boskapshjordarna. Detta gör att massajerna har börjat odla marken, för att få mer mat. Odling är inget massajerna traditionellt sett har sysslat med, de är ett nomadfolk som följt sina hjordar runt savannen.
Unesco satte 1979 Ngorongoro på världsarvslistan. Sedan dess tillåts massajerna ta med sig sina djur ner i kratern på dagtid för attbeta och dricka vatten. men det är inte tillåtet att tillbringa nätterna nere i kratern, varken för tamdjur eller människor. På savannerna runt om kratern har massajerna däremot fått bo, i allt högre utsträckning har de blivit mer bofasta, byggt mer permanenta byar där åtminstone kvinnor och barn stannar under större delen av året. Detta sliter på naturen.
Nu diskuteras på regeringsnivå vad man ska göra åt saken. Ministern för turism och naturresurser, Ezekiel Maige, säger att man inte kan lasta massajerna för situationen - "det är en fråga om liv eller död för dem". Han uppmanar dock massajerna att revolutionera sin boskapsuppfödning, genom artificiell insemination hoppas han att de ska kunna avla fram djur som ger mer mjölk, mer kött - och att massajernas behov av att odla marken därmed ska minska.
Tanzania drar varje år in ungefär 30 miljoner dollar (240 miljoner kronor) på turister som vill besöka Ngorongoro. Det är en icke föraktlig inkomstkälla.

Men här krockar olika intressen: Människor eller djur? Turister eller ursprungsbefolkning? Vad väger tyngst?
Jag tror att massajerna kommer att förlora, antagligen drivas bort. Men frågan är vart de ska ta vägen?

fredag 1 maj 2009

Många, många barn saknas fortfarande

Vi fortsätter att höra om barn som inte hittats efter de stora explosionerna i onsdags. Det verkar som att de bara sprang och sprang. Vi hörde om en skolklass som satt och hade prov när explosionerna inträffade. Efter den första smällen sa lärarna till dem att sitta tysta och fortsätta skrivningen. Efter den andra smällen stack läraren. Och bara lämnade barnen.

Bristen på pålitlig och trovärdig information är fortfarande stor. Men HÄR är en länk till BBC som skriver om förödelsen.

Det gör ont att spela fotboll

Jag fick bara spela en och en halv match. Sedan tog min afrikanska fotbollskarriär slut. I början av andra halvlek, i andra matchen, mot Finland, så knäppte det till i ljumsktrakten på höger sida. Och sedan kunde jag knappt gå. Det gjorde bara ont.

Tyvärr kom det ingen bår med sjukvårdare, så jag fick linka runt tills jag hittade idrottsmassören som hyrts in för att pyssla om enklare skador under Nordic Sports Days. Kändes lyxigt med proffsbehnadling på plats.

Jag tror att det är höftböjarmuskeln som fått sig en ordentlig sträckning. Massören pratade om "quadroceps". Jag tror att vi menade samma sak.

Jag hoppades på mirakel. Jag ville spela mot Danmark också. Men det gick ju inte. Nu kan jag gå ganska bra utan att halta, men jag kan inte lyfta benet utan att skrika. Trist. Trist.