torsdag 30 april 2009

Informationsbrist = total frustration

I går, efter de många smällarna, saknade jag verkligen bra nyhetssajter, text-TV och en väl fungerande public service-radio. I dag saknar jag en pålitlig press.

Rapporteringen från de stora explosionerna i Mbagala, strax söder om Dar, är skitdålig. Inga reportrar verkar ha varit på plats, allt är andrahandsuppgifter. Den officiella storyn är att tio personer befaras döda och dussintals är skadade. Det är uppgifter som verkar sakna all form av trovärdighet. Sjukhusen pratar om hundratals skadade och ett okänt antal döda.

Det låg flera skolor i närheten av militärbasen. Barn och lärare bara sprang, rakt ut. Jag har hört ett antal historier i dag om försvunna barn som föräldrarna och släktingar varit ute och letat efter hela natten. Några har återfunnits, vid liv, men rejält chockade. Andra barn är fortfarande borta.

Som jag har förstått saken i dag så höll den tanzaniska militären på att flytta på en massa vapen och ammunition som ska skickas till Darfur. Tanzania är på gång med en fredsbevarande styrka. Det handlade inte om några smågrejer, utan rejäla raketer (heter det kanske missiler?) som man använder för att skjuta ner fientliga flygplan med.

Inga kommentarer: