fredag 27 mars 2009

Massaj-dag i Albins klass


I veckan hade Albins klass slutredovisning av sitt senaste forskningsområde - Massajer. Det var väldigt roligt. Alla föräldrar var inbjudna.

Presentationen började med att hela klassen framförde ett teaterstycke, skrivet av klasskompisen Miriam, som handlade om en dag i massajbyn. Man fick lära sig om kvinnors, mäns och barns respektive roller, om matvanor och annat.

Klassrummet och balkongen utanför var indelade i olika aktivitetsstationer. Albin var laibon, medicinman och spågubbe. Han spådde besökarnas framtid genom att skaka stenar i ett kohorn, låta den frågande viska sitt namn i hornbet och sendan hälla ut stenarna på ett koskinn. Ur mönstret stenarna bildade kunde han till exempel i mitt fall utläsa att "du och hela din familj kommer att få ett fantastiskt liv". Hans fröken, Miss Susan, fick veta att hon kommer att bli väldigt lycklig i Kina, dit hon flyttar för att undervisa på en annan internationell skola efter sommarlovet.

Vid en annan station undervisade Tim och Azuma de vuxna i hur man väver rubegas i papper (rubegas är de röd-svarta eller röd-blå stora tygstyckena som alla massajer klär sig i). Jag var grymt impad av hur pedagogiska och tålmodiga de var med alla vuxna som bara ville bli klara fort. Inte drog de sig för att säga till när de tyckte att man slarvade heller.

Under arbetet med massaj-forskningen har de flera gånger haft besök av massajer i klasserna. De har berättat om sina familjer, byar, kor, många hustrur (hur många man får ha beror på hur många kor man har. En del har tolv stycken!)och sina matvanor. De lever huvudsakligen på mjölk blandad med koblod. Man gör ett litet hål i halspulsådern på den levande kon och tappar den på lämplig mängd blod, innan man stänger till hålet och smörjer på en salva som får ådern att läka ihop snabbare.

Ute på balkongen fick man måla sköldar och gå in till berättarnas hörn. Det fanns också stationer med olika spel, hitta den försvunna kon, stavningsprov och allt möjligt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Nu har jag lagt din blog till favoriterna - roligt att följa dej på äventyr i Långtbortistan.
Här har kung Bore satt klorna i oss igen och levererat 1 dec snö - ihållande snöfall hela dagen, faktiskt.
Jag som just återupptäckt tjusningen med att tokkuta på den alldeles släta, hårda skaren på mitt näs. Nu blir det pulsa igen.....