lördag 26 juli 2008

Packa, packa, packa - övervikt eller sammanbrott?

Det är inte lätt att packa för att vara borta ett år, på en plats man inte är helt bekant med. Inte blir det enklare av att vi är fyra personer, med sinsemellan ganska olika behov, som ska få plats med sina nödvändiga saker i resväskorna. Barnens behov av enfärgade strumpor och marinblå shorts har jag redan varit inne på. Maken Håkan behöver komplettera sommarutstyrseln med lite mer formell klädsel. Han ska ju ändå jobba på universitetet och representera en del. Men mer då?

En del saker är ju självklara, som t-shirts, badkläder och sånt. Jag vet att vi alla också behöver långärmade skjortor och långbenta byxor, inte minst för att hålla (malaria-)myggorna borta. Men hur många långärmade och långbenta kläder behöver man? Och är jeans helt otänkbart? Är de ALLTID för varma? Behöver man någonsin en vindjacka i Tanzania? Min magkänsla säger nej. Men tänk om jag har fel? Vad finns det egentligen för klädaffärer att tillgå på plats?

Försöker minnas hur det var när vi var i Tanzania förra gången, för snart tre år sedan. Jag minns helt säkert att två tredjedelar av alla kläder vi släpade runt på var i princip oanvända när vi åkte hem igen. Den gången hade vi mycket väl kunnat resa med betydligt lättare packning. Men då var vi ju där i november, på senvåren, eller försommaren, enligt de tanzaniska årstiderna. Inte en droppe regn, inte många vindpustar och en jämn temperatur på 30 - 35 grader dygnet runt.

(Minns hur jag låg och svettades under ett myggnät i Paje Ndame på Zanzibar och framåt småtimmarna började undra hur i hela världen man skulle veta om man drabbades av malaria - det kändes ju ändå som att man hade feber hela tiden. Flera läkare har därefter försäkrat mig om man märker skillnaden. Man missar inte malaria. Det känns tryggt, eller inte. Vi har en kasse malariatabletter med oss. En tablett varje lördag, började förra veckan. I morgon är det dags igen.)

Vad jag inte minns - eller aldrig behövde ta reda på - är möjligheterna till seriös, behovsbaserad, shopping. När man behöver andra kläder än ännu en turist-t-shirt med en tecknad zebra eller elefant på. Vart går man när de snabbväxande barnens fötter skjutit ut ännu en storlek? När de vuxit ur sina skor? Kan man få tag på ett par nya Asics i Dar es Salaam? Det låter som ett i-landsproblem och det är det kanske också. Men min morsa-verklighet ser ju ändå sådan ut - ungarna behöver skor. Och jag kan inte förutse i vilken takt deras fötter växer.

Vad gör vi om de växer ur sina fotbollsskor? Finns det nya att köpa? Eller måste man åka till Nairobi eller Sydafrika då? (Det tror jag inte på fullt allvar, men jag VET ju inte.) Just fotbollsskor känns viktigt. Oskar och Albin kan lite engelska och jag är alldeles säker på att de kommer att plocka upp det ganska snabbt, men fotboll är ett språk de behärskar. Ett språk som går hem överallt. Därför är det för mig viktigt att veta att de ska kunna spela fotboll i skollaget, eller i något annat lag. Då kommer jag att känna mig trygg i att det åtminstone finns en arena i deras liv där de inte kommer att känna sig bortkomna, vilsekomna och tusentals mil hemifrån.

Tänker på förra gången vi var i Tanzania. Oskar var sju och Albin fem. En dag, på Zanzibar, kom Oskar och frågade "Hur säger man 'Får jag vara med och spela?' på engelska?" Han hade sett några svarta och en vit kille spela boll på stranden. Någon timme senare kom han tillbaka och såg helt lycklig ut.
- Gick det bra att fråga på engelska? sa jag.
- Behövdes aldrig, sa Oskar. De frågade mig "Do you want to play?" och då sa jag "Yes".

Efter det var han kompis med alla kockarna och kökspojkarna på stället vi bodde. Han var i köket och åt saker vi aldrig trodde att han skulle smaka. "Anton (den vite killen i köket) sa till mig att det var oartigt att tacka nej när de bjöd, så jag åt. Men det var JÄTTEstarkt."

OK. Inte behövdes det fotbollsskor för att få den upplevelsen. Inga skor alls. Det var barfotafotboll när den är som bäst. Men det kommande årets upplevelser bygger på så många kulturblandningar. Vi ska ju inte bara försöka smälta in på stranden i Paje Ndame, vi ska ju ha ett liv på Dar es Salaams Msasani Peninsula också.

Det är en halvö där nästan bara vitingar bor. Där IST, The International School of Tanganyika, ligger. Precis som The Dar es Salaam Yacht Club, de flesta ambassader, residens och lyxhotell. (När vi var på Östra sjukhusets infektionsmottagning för att börja vaccinera oss inför flytten blev vi upplysta om att hela Tanzania anses vara ett högriskområde för malaria - "utom något ställe som heter Oyster Bay", "Ja, det är ungefär där vi ska bo".)

Vi ska bo i ett hus i ett område med det ganska osannolika namnet Valhalla Estate. Det byggdes av de skandinaviska länderna för temporära biståndsexperter på 70-talet, men har blivit permanenta bostäder för västerlänningar med åren. Gated community, med murar runt om, gemensamma nattvakter, dieselaggregat för de ständiga elavbrottens skull samt gemensam pool och tennisbana - för folkhälsan?

Här kan du läsa en kritisk uppsats om området:
http://www.forumsyd.org/conferences/w_uppsats2/w_uppsats_op/NuottaniemiA.pdf

Att bo i ett sådant område skiljer sig ju en del från hur vi är vana att leva. Hemma i Kungsladugård är vi vana att leva som en relativt priviligierad, akademisk, medelklass. Men det är ju ett liv som skiljer sig rätt mycket från livet på the Msasani Peninsula. Eller?

Ett av mina (i-lands) problem är jag inte riktigt kan föreställa mig HUR det skiljer sig åt. Är det i grunden ett internationellt Majorna-gäng (för folk utan Göteborgsreferenser, tänk Södermalm i Stockholm. Lite vänster, lite proggigt, mycket kulturella och sociala resurser.) Eller är det ett Desperate Housewives-liv jag ska blicka fram emot? Vinka av maken som ska till jobbet, ungarna som i skoluniform åker till IST - gå in och göra sit ups i några minuter i ett air conditioned rum tills man avbryter för ett primalskrik eller en stiff drink innan tjänstefolket anländer?

I grund och botten tror jag att allt blir jättebra. Mer Majorna i Afrika än Desperate Housewives. Plus att vi säkert har möjlighet och råd att köpa det vi inte hade förstånd nog att packa. Men det vore ju lögn att påstå att kluvenheten däremellan inte vore en del av lockelsen med hela projektet.

Att ge sig in i något man inte kan förutse.

Inga kommentarer: